Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNK Zajc: baletna premijera Mediteranska trilogija

03.02.2022.

13:48

Autor: Tatjana Sandalj

Pulcinella

Pulcinella

Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc

Pretpremijerno u četvrtak, a onda i premijerno u petak 4. veljače u 19:30 sati Baletni ansambl HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci igra prvu ovosezonsku i ovogodišnju premijeru: "Mediteranska trilogija". Na glazbu Stravinskog, Pergolesija, Debussyja i Ravela koreografije su pripremila tri autora. 

"Mediteransku trilogiju" otvara neoklasični balet "Pulcinella" koreografa Giovannija di Palme, gosta iz Napulja. On je u oblikovanju jednočinke izašao iz stereotipa klasičnog baleta koristeći elemente pantomime komedije dell’arte. "Predstavljamo pravu baletnu zabavu za publiku svih generacija – punu prpošnosti, brzih izmjena, šaljivosti u iznimno koherentnoj izvedbi", pišu iz kazališta.


Simfonijska pjesma "Preludij za poslijepodne jednog fauna" Claudea Debussyja, jedno od najvažnijih glazbenih djela kasnog 19. stoljeća, nastala je kao slobodna interpretacija stihova simbolista Stéphanea Mallarméa. Nizu baletnih koreografa kojima je upravo ta glazba poslužila kao inspiracija pridružila se i Maša Kolar. Autorica kaže da njen faun provocira publika da odgovori na pitanje je li on: "dobar lik ili primjer neciviliziranog lošeg".


Neoklasično finale baletne trilogije bit će Ravelova "Španjolska rapsodija" koje pokretom oslikava novo koreografsko ime europskih pozornica, Filipe Portugal.


Dobar dio veljače bit će u riječkom HNK zajcu u znaku "Mediteranske trilogije", a sredinom mjeseca baletni ansambl s tim naslovom putuje na gostovanje u Njemačku. Rad na novoj predstavi počet će krajem veljače, doznali smo od ravnateljice ansambla Maše Kolar u razgovoru u kojem predstavlja trilogiju, poslušajte:

Baletna "Mediteranska trilogija"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.