Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera političke alegorije ''Šest sestara''

31.03.2014.

09:35

Autor: Nina Deranja / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka Međunarodna dramska škola za djecu i mlade na engleskom jeziku TRY theatre pretpremijerno će u ponedjeljak 31. ožujka u 20 sati u H-objektu bivše tvornice Rikard Benčić izvesti svoj novi naslov ''Šest sestara'' autora i redatelja Ivana Verunice.

Šest sestara je obiteljska drama, odnosno politička alegorija djelomično temeljena na Čehovljevoj drami Tri sestre. Sadržaj predstave analizira pad komunizma, raspad Jugoslavije i tranziciju kroz odnos šest sestara koje predstavljaju bivše jugoslavenske republike. Svaka sestra teži novim horizontima, drugačijoj budućnosti i samostalnosti, a kroz bezglavu utrku da se što prije odmakne od obitelji svaka na svoj način ulazi u nove pravno-tržišne odnose koji joj onemogućuju upravo ono čemu je stremila – samostalnost. 

Glavnu tezu predstave potvrđuje i mjesto gdje će biti izvedena: bivša tvornica Rikard Benčić koja je također, usprkos povijesti i potencijalu, već 20 godina tužan spomenik gospodarskoj tranziciji. Ansambl će kroz tri čina: 
Kraj, Prodaja, Krah pokušati dočarati emocije i motivaciju koje su dovele do takvog raspleta. 

Osim što predstavu izvode na engleskom jeziku uz titlovani prijevod zanimljivo je da se temom bave redom mladi izvođači, nezagađeni kontradiktornim pogledima na kompleksan segment povijesti. Na taj je način postignuta iskrenost izvedbe s fokusom na ono što je tim mladim ljudima od cijele priče ostalo: krhotine gospodarstva i nesigurna ekonomska budućnost u vlastitoj zemlji. 
Reprize su od 3. do 6.travnja u Benčiću. Javlja Nina Deranja: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.