Hrvatski radio

Radio Rijeka

08:13 / 04.06.2014.

Autor: Nina Deranja / Tatjana Sandalj

Premijera ''Titraj'' za dvadeset godina Teatra Rubikon

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki Teatar Rubikon proslavu 20. godišnjice postojanja počinje praizvedbom predstave ''Titraj'' u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula u produkciji Teatra Rubikon, Teatra umjetnosti TOFA i INK-a. Premijera je u srijedu 4., repriza u četvrtak 5. lipnja, u 20 sati, a riječka verzija predstave najavljena je za listopad.

Predstava (Tit)raj - čistilište podnaslovljena kao znanstveno-umjetnička simfonija u četiri čina, drugi je dio triptiha što je počeo predstavom Coito ergo sum - pakao, a bit će iduće godine dovršen predstavom Jabuka – raj ili ponovno pakao? Zajednički nazivnik triptiha su načela Božanstvene komedije Dantea Alighierija u sadržajnoj i strukturalnoj formi. Forma se može promatrati i kao matematički ustroj uz teoriju struna koja dokazuje da je svaka elementarna čestica zapravo različita vibracija, različito titranje iste fundamentalne strune.

Tematski okvir je čistilište u čijoj se matrici nalaze djela Euklida Elementi, Ranka Marinkovića Anđeo, Branislava Nušića Tako je moralo biti kao i poezija Antuna Gustava Matoša. Titraj se sastoji od četiri dijela: Euklid, Einstein, Fraktali, Kvantno i epiloga Strune

Temelj je uvijek isti, a različiti su samo titraji, rekao je autor, redatelj, dramaturg, koreograf i oblikovatelj svjetla Zvonimir Peranić. Video i scenografiju potpisuje Ivan Dobran, kostime Kristina Nefat, a uz glazbu Ivana Šarara predstavu izvodi Frane Meden. Nina Deranja je više o Titraju doznala od Zvonimira Peranića: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.