Hrvatski radio

Radio Rijeka

Preminula glumica Zdenka Trajer

10.09.2014.

15:20

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rijeci je u 89. godini života jutros preminula istaknuta riječka glumica Zdenka Trajer, dugogodišnja članica Hrvatske drame Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Zdenka Trajer rođena je u Tuzli, a u Zagrebu je 1946. godine završila Zemaljsku glumačku školu. Prvi angažman dobila je u upravo u riječkom kazalištu već 1947. godine. Zatim ponovno odlazi u Zagreb, potom 1951. u Split, a godinu kasnije vraća se u riječko kazalište, gdje radi sve do umirovljenja 1982. godine.

„Zdenka Trajer pojavila se na riječkoj sceni kao oličenje krhka, slomljenog djevojašva u dvama velikim Shakespeareovim tragedijama – kao Ofelija u Hamletu i Desdemona u Othellu. Ostaje nam iz tog prvog razdoblja jedna jedina slika s velikanom hrvatskoga glumišta i tada neprispodobivim hrvatskim Hamletom Veljkom Maričićem, i nadahnuti zapis Tatjane Frković na Radio Rijeci o kreaciji Ofelije“, zapisao je Darko Gašparović 1981. godine. Tada su Zdenka Trajer i njezin suprug, riječki glumački prvak Slavko Šestak, obilježili zajednički glumački jubilej.

Zabljesnula je i 1959. kao Roža u Kolarovoj tragikomediji Svoga tela gospodar, a za tu je ulogu dobila Nagradu grada Rijeke. Ostavlja trag i kao izvrsna Angelika u Krležinim Gospodi Glembajevima te Hasanaginica u istoimenoj Ogrizovićevoj drami.

Potvrdila se i kao sjajna komičarka – riječka je kazališna publika pamti kao Saru u Sterijinoj Pokondirenoj tikvi, Persidu u Nušićevoj Protekciji i kao fenomenalnu Miss Beautyflower u Tijardovićevoj opereti Mala FloramyNastavila je glumiti i u mirovini, a posljednju je ulogu ostvarila u antologijskoj predstavi Vježbanje života 1990. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.