Hrvatski radio

Radio Rijeka

Preminula je nezaboravna majstorica glumačke transformacije Zlata Perlić

04.07.2022.

16:20

Autor: Tatjana Sandalj

Zlata Perlić

Zlata Perlić

Foto: - / HNK Zajc

Zlata Perlić, dramska prvakinja HNK Ivana pl. Zajca preminula je u Rijeci, u 93. godini života. 

Rođena u Karlovcu 1929. godine, u Rijeku je prvi put stigla 22. svibnja 1950. godine s gostovanjem Gradskoga kazališta iz Karlovca. Četiri godine kasnije je mlada glumica neobične nadarenosti i iznimne ljepote postala članicom Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca, kojoj je ostala vjerna sve do umirovljenja. 


"Na riječkoj je pozornici provela gotovo cijeli svoj stvaralački vijek: od mladalačkih zanosa i traženja sve do punog samostvarenja i potpunog osvajanja prostora pozornice. Zlata Perlić, neobičnog dara za glumačku transformaciju, ispunila je svojom pojavom i glasom prostor kazališne igre", podsjećaju iz HNK Zajca.

U prizoru predstave "Od četvrtka do četvrtka"

U prizoru predstave "Od četvrtka do četvrtka"

Foto: - / HNK Zajc

Prva njena riječka uloga bila je Desdemona u Shakespeareovu Othellu s velikanom hrvatskoga glumišta Veljkom Maričićem u naslovnoj ulozi. Njome je otvorila niz od stotinjak impresivnih kreacija. 


Među ostalima, oživjela je Sultaniju u Ogrizovićevoj Hasanaginici; Petrunjelu u Držićevu Dundu Maroju (odigrala ju je 150 puta!); mlade Ličanke Anicu i Anđu u Klupku i Mećavi Pere Budaka; Afroditu u Matkovićevu Prometeju; naslovnu ulogu u komadu Margareta Armanda Salacroua; pa Juliju u Romeu i Juliji i Cordeliju u Kralju Learu Williama Shakespearea; Doru Krupićevu u Šenoinu Zlatarovu zlatu i kontesu Neru u Zagorkinoj Gričkoj vještici; fatalnu Maggie, alias Marilyn Monroe, Arthura Millera u Poslije pada; Eliciju u Rojas-Achardovoj Celestini.


Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća ostvarila je nezaboravne komične kreacije u djelima Carla Goldonija (Mirandolina – Gostioničarka, gđa Geltruda – Lepeza ili Žventula), Molièrea (Bélise - Učene žene), Miroslava Krleže (Noćna dama – Leda), Johannesa Marie Simmela (Gđa Wentzel – Školski drug), Pecije Petrovića (Susjeda – Pljusak), Darija Foa (Antonia – Ne plaćamo, ne plaćamo!), Fadila Hadžića (drugarica Janjić – Političko vjenčanje). 


1977. obilježila je tridesetu obljetnicu umjetničkog djelovanja ulogom Angie u drami suvremenog engleskog dramatičara Howarda Barkera Pandža.


Neodoljiva komičarka Zlata Perlić zabljesnula je i u posljednjoj postavi popularne Gervaisove komedije Duhi iz 1997., u briljantnoj epizodi Dame od sveta. Upravo tom je ulogom 2002. obilježila i svoj zlatni jubilej, 50. obljetnicu umjetničkog rada.


Zlata Perlić dobitnica je nagrada Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske 1964., 1966. i 1973., Nagrade grada Rijeke, Nagrade Večernjeg list te Priznanja HNK Ivana pl. Zajca za izniman doprinos u razvoju kazališnog života. Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.