Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prikuplja se građa za riječki muzej Domovinskog rata

23.12.2013.

17:46

Autor: Josip Krmpotić / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski časnički zbor i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja potpisali su ugovor o preuzimanju i korištenju materijala o Domovinskom ratu.

Potpisan je i ugovor o stručnoj suradnji Hrvatskoga časničkog zbora, Udruge specijalne policije Ajkule i Muzeja. Domovinski rat polako pada u zaborav te je zadaća HČZ-a da to spriječi i ovo je tek početak široke akcije prikupljanja materijala, rekao je predsjednik Saveza Hrvatskog časničkog zbora Primorsko-goranske županije Stanislav Linić.

U materijalu koji ustupa HČZ su ratne odore iz vremena rata, ratne oznake i amblemi postrojbi, ratni zemljovidi te planovi operacija Oluja i Bljesak, hrvatska zastava s potpisima branitelja iz razdoblja dolaska prvih braniteljskih postojbi iz Rijeke u Gospić 1991. godine, zaplijenjena vojna dokumentacija i oznake JNA i milicije tzv. SAO krajine te dijelovi oružja. Dio materijala ustupila je i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata "Ajkula" iz Rijeke.

U prostorima kojima je donedavno bio Županijski centar 112 uređuje se prostor za spomen-zbirku i muzej Domovinskog rata, čije je otvorenje planirano sljedeće godine. Uz uređenje prostora, pokrenuto je intenzivno prikupljanje građe, a što je dosad prikupljeno govori kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Ivo Mileusnić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.