Hrvatski radio

Radio Rijeka

Putokazi proslavili svojih trideset godina

03.09.2014.

22:33

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka glazbena skupina Putokazi večerašnjim koncertom u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci svečano je obilježila 30. godišnjicu djelovanja.

Zbor je utemeljen 22. veljače 1984. godine i od tada ga vodi Miranda ĐakovićNa koncertu su nastupili predstavnici svih generacija Putokaza s presjekom cjelokupnog stvaralaštva zbora.

Prvih deset godina zbor je bio mješoviti, a onda postaje ženska vokalna skupina. Izmijenilo se deset pjevačkih generacija s 400 pjevača i pjevačica. Mnogi od njih karijeru su nastavili kao samostalni pjevači, članovi grupa ili glazbeni producenti.

Među poznatijim bivšim članovima Putokaza koji su se nastavili baviti glazbom su riječka ženska grupa E.N.I., pjevačica Vivien Galetta, skladatelj, glazbeni producent i bas-gitarist Olja Dešić te autor pjesama za više država na Eurosongu Andrej Babić.

Aktualnu postavu Putokaza čini osmero članica: Antonia SvetinaAndrea StanišićDolores MarinićIvana Blaškan, Iva SabolićNera ButiganMia Doričić i Ana Jerčinović.

Putokazi su objavili 12 albuma i jedan DVD, nastupali su diljem Europe i u Japanu, a dvaput su predstavljali Hrvatsku na Eurosongu - kao vokalna skupina Put 1993. te 1997. godine s tad utemeljenom grupom E.N.I. Osvojili su tri Porina i dvije Nagrade grada Rijeke.

U svome glazbenom stvaralaštvu obrađivali su pjesme Beatlesa, popularne mjuzikle, filmsku glazbu, etno-glazbu, a u posljednje se vrijeme okreću najsuvremenijim glazbenim izrazima na tragu trip-hopa i elektro-pop glazbe.

Za sve koji nisu uspjeli nabaviti besplatne ulaznice za večerašnja dva nastupa, Putokazi pripremaju još jedan koncert 13. rujna u HNK Ivana pl. Zajca. Za taj će se koncert ulaznice moći kupiti na blagajni kazališta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.