Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rabska fjera - fotogalerija

26.07.2014.

13:44

Autor: Vladimir Jurić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rab i njegovi posjetitelji vratili su se u prošlost, običaja i turističkog sadržaja radi. Rabsku fjeru, 650. jubilarnu, otvorio je pokrovitelj, hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Što ste propustili i što vas još očekuje - pogledajte fotogaleriju.

Rabska fjera održava se u spomen na daleku 1364. godinu, kada je Veliko vijeće grada Raba u čast kralja Ljudevita Velikog, koji je Rab oslobodio od Mletaka, posebnom odlukom proglasilo općinske praznike. Ove godine Fjera, koja je obnovljena 2002. godine, slavi 650. obljetnicu. 

Prije Fjere, Ivo Josipović je otvorio i novouređeni Lapidarij u kojem je predstavljena povijest Raba od 1. st.n.e. do 18. stoljeća. Predsjednik je zatim uručio odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske Josipu Vidasu za izuzetne zasluge u vatrogastvu te obišao radionice smještene u starom gradu. Rabska fjera ponudit će posjetiocima brojne radionice kojima će se predstaviti domaćini, ali i gosti, prijatelji Raba.

Nakon sinoćnjeg otvorenja na Trgu sv. Kristofora danas, na blagdan sv. Ane, od 21 sat bit će otvoren srednjovjekovni sajam zanata i radionica na Trgu slobode i Kaldancu. Najavljeno je otvaranje čak 117 radionica. 

Sutra je blagdan sv. Kristofora zaštitnika Grada Raba, a tradicionalna procesija s relikvijama sveca krenut će u 9 sati iz katdrale Uznesenja Marijina. Sv. Kristoforu posvećen je i viteški turnir što će početi u 21 sat. Rabska fjera završit će vatrometom u ponoć, odnosno trajat će sve dok uz zabavni program na Tru Municipium Arba bude ljudi dobre volje. Javlja Vladimir Jurić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.