Hrvatski radio

Radio Rijeka

Remek-djelo Nives Kavurić Kurtović "Zarolan životom" u Galeriji Kortil

28.11.2017.

10:44

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od večeras u Galeriji Kortil imamo jedinstvenu priliku razgledati remek-djelo Nives Kavurić Kurtović "Zarolan životom ili rolada življenja"- dva svitka umjetničke ispovijesti dugačka više od 56 metara, izrađena krajem 1982. i tijekom 1983. godine.

Nives Kavurić Kurtović (1938. – 2016.) dobitnica je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Na međunarodnoj sceni zabljesnula je već 1967., osvojivši prvu nagradu na Bijenalu mladih u Parizu. Tih je godina sudjelovala na riječkim Bijenalima mladih te na Međunarodnoj izložbi originalnog crteža, na kojoj je 1982. dobila Grand Prix Bijenala. Bila je redovita članica HAZU-a od 1997. Djela joj se nalaze u mnogim muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i u svijetu. U Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu održana je 2016. njena retrospektivna izložba "Putovanje zakutcima trajanja (uvijek na zavoju)".

Jedno je to od najpoznatijih djela lani preminule akademkinje i velikanke hrvatskoga slikarstva Nives Kavurić Kurtović. Šezdesetmetarski diptih papirnatih svitaka, njezina "Rolada življenja", slikarski je roman svijesti, "jedna od najintimnijih i ujedno najmonumentalnijih panorama ljudskih sudbina i slutnji u našem stoljeću" (R. Ivančević, 1990).

Branka Arh, povjesničarka umjetnosti i autorica teksta u katalogu, navodi: "Nije jednostavno ni lako suočavanje s Roladom življenja Nives Kavurić Kurtović. Možemo početi bilo gdje, najbolje tamo gdje nam zastane dah, gdje osjetimo da smo unutra, da je sagledivost moguća. Pa pogledajmo kako se na dugačkim rolama natron-papira odmotava ispovijed umjetnice, negdje tiha, gotovo šapćuća, negdje podrugljiva, ironična, ali uvijek duboko iskrena. Pogledajmo kako se otvaraju skriveni slojevi, kako se zapliću i raspliću razlozi postojanja i najranjiviji ljudski prostori."

Djelo "Zarolan životom" jednom je već bilo izloženo u Rijeci, davne 1984., godinu dana nakon nastanka. Izlagano je u tri navrata u Zagrebu, zatim u San Diegu, Veneciji, Zadru, Splitu, Zaboku - ali ovaj put su papirnati svitci po prvi puta odrolani do kraja, doznajemo od Branke Arh.

"Riječ je o simbolično-alegorijskom prikazu nastanka, trajanja i nestanka. Samo je pitanje vremena", zapisao je Enes Quien o tome djelu naše najveće likovne poetese Nives KK, kako se često potpisivala.

Izložbu su organizirali Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke i Galerija Kortil uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Rijeke. Otvorenje je u utorak 28. studenoga u 19 sati, a u Galeriji Kortil ostaje do 18. prosinca. Galerija je otvorena od ponedjeljka do petka od 10 do 13 te od 17 do 20 i subotom od 10 do 13 sati.

S Brankom Arh, povjesničarkom umjetnosti i autoricom teksta kataloga, razgovarala je Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.