Hrvatski radio

Radio Rijeka

Revija lutkarskih kazališta u Rijeci: 15 predstava u tjedan dana

02.11.2014.

13:39

Autor: Tatjana Sandalj / Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Devetnaesta Revija lutkarskih kazališta u Rijeci počinje u nedjelju dvjema predstavama u Gradskom kazalištu lutaka i HKD-u na Sušaku, a službeno otvorenje je u ponedjeljak. Do 10. studenoga predstavlja se 15 naslova nagrađivanih na raznim festivalima. Gotovo polovicu čine inozemne predstave.

Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka u 18 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka igra Devetu ovčicu, a Lutkovno gledališče iz Ljubljane u 19:30 u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku nastupa s predstavom Dr. Faust. Reviju nakon niza godina otvara jedna riječka predstava: u ponedjeljak u 20 sati ansambl GKL-a igra Velog Jožu u režiji Renea Medvešeka, predstavu namijenjenu djeci starijoj od 10 godina i odraslima. Program do 10. studenoga čini 15 predstava, od toga sedam iz inozemstva: iz Srbije, Slovenije, Crne Gore te Francuske.

Predstave koje gostuju na Reviji lutkarskih kazališta u Rijeci biraju se u prvom redu prema kvaliteti, objašnjava ravnateljica Gradskoga kazališta lutaka Zrinka Kolak Fabijan. Uz lutkarske, publika će moći vidjeti i igrane i kostimirane predstave. Na programu su Ja i moji osjećaji Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba, Snjeguljicu izvodi Mini teatar iz Ljubljane, Šegrt Hlapić kako bi ga igrala Kazališna družina PinklecGenijalni genije Kazališta lutaka iz Zadra, Ružno pače Gradskog pozorišta iz Podgorice, Glazbatorij Gradskog kazališta lutaka iz Splita i Djevojčica sa šibicama Lutkarske scene Ivane Brlić Mažuranić iz Zagreba.

Zagrebačko kazalište lutaka izvest će predstavu Bambi, Lutkovno gledališče iz Maribora dolazi s predstavom Pijetao se sastaviLabuđe jezero izvodi Pozorište za decu iz Kragujevca, Šarenu priču Dječje kazalište iz Subotice te Pulcinella - Poli Degaine francuska skupina Compagnie La Pendue iz Herbeysa. U popratnom programu Revije je izložba slovenskog slikara Milana Klemenčiča, jednog od pionira slovenske kazališne scenografije i oca slovenskoga lutkarskog kazališta. Osim predstava i izložbe, u sklopu ovogodišnje Revije održat će se i dječja radionica i igraonica s temom lutaka. Cijeli program možete pronaći na internetskoj stranici Gradskoga kazališta lutaka Rijeka.

Govori ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Zrinka Kolak Fabijan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.