Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka premijera "Evgenija Onjegina": drugi dirigent i solistička podjela

08.12.2014.

16:01

Autor: Hina, Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka premijera opere "Evgenij Onjegin" Petra Iljiča Čajkovskog, nastala u koprodukciji s HNK Zagreb, bit će uprizorena u četvrtak 11. prosinca na pozornici riječkoga HNK-a Ivana pl. Zajca.

Posljednji je put opera "Evgenij Onjegin" u riječkome Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca igrala prije čak 57 godina. Izvedbom će ravnati maestro Robert Homen, redatelj je Poljak Michael Znaniecki, a naslovnu ulogu pjevat će Robert Kolar

  Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

U odnosu na zagrebačku izvedbu "Evgenija Onjegina" 14. studenoga, najznačajnije su promjene dirigenta te u solističkoj podjeli, rekao je ravnatelj riječke Opere Marin Blažević. Tako će u Rijeci u ulozi Larine nastupiti Mirella Toić, kao Tatjana rumunjska pjevačica Larissa Ciulei, u ulozi Olge nova članica ansambla riječke Opere Ivana Srbljan. Ulogu kneza Gremina tumačiti Ivica Šarić.

Opera će na sceni riječkoga HNK-a biti izvedena unatoč svim problemima i skepticima te pokušajima da se realizacija uspori, ako ne i onemogući, rekao je Blažević i dodao da se na ovaj način pokazuje što riječko kazalište može izvesti s jedinim od najvažnijih djela operne svjetske literature.

Dirigent Robert Homen zadovoljan je što u solističkoj podjeli "Evgenija Onjegina" priliku dobivaju i mladi. "Živimo u maloj zemlji s mnogo talenata, a ako ih ne njegujemo nećemo se imati čime ponositi u budućnosti", rekao je Homen. Opera "Evegenij Onjegin" temelji se na istoimenom književnom djelu Aleksandra Sergejeviča Puškina. U Rijeci je posljednji put premijerno izvedena još 1957. godine.

O riječkoj izvedbi "Evgenija Onjegina" govori ravnatelj Opere HNK-a Ivana pl. Zajca Marin Blažević:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.