Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka premijera Gounodova "Fausta"

27.03.2014.

18:29

Autor: Gloria Fabijanić Jelović / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka premijera Gounodove opere ''Faust'' bit će u HNK Zajcu u petak 28. ožujka u 19:30 sati, u režiji Krešimira Dolenčića i pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević Orešković. Predstava je koprodukcija sa splitskim HNK u kojem je Dolenčić već režirao tu operu, a iz koje su posuđeni scenografija i kostimi.

U ulozi Fausta debitirat će u riječkom kazalištu tenorska zvijezda u usponu, Rumunj Stefan Pop, ulogu Mefista odigrat će bas Giorgio Surian, prvak milanske Scale, a uloga Margerite povjerena je Valentini Fijačko. S njima će se izmjenjivati Sergej Kiselev u ulozi Fausta, zatim Dalibor Hanzalek, Slavko Sekulić i Siniša Štork kao Mefisto, dok će Ingrid Haller i Marijana Prohaska biti Margareta.

Nastupit će Siniša Hapač i Ricardo Lopez kao Valentin, ulogu Siebela tumačit će Anamarija Knego i Vanja Zelčić, Iva Mrvoš bit će Marta, a Wagner Bojan Šober te Dario Bercich. Uz redatelja, autorski tim čine scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Ana Savić Gecan, koreografiju potpisuje Snježana Abramović Milković, dok je Deni Šesnić oblikovatelj svjetla i projekcije. 

Sadržaj je, ukratko, potpisivanje ugovora s vragom i trgovanje duše za mladost i sve naslade koje s njom dolaze. Faust, razočaran znanošću koja pruža odgovor na sva pitanja osim na ono iskonsko, odlučuje se na paklenu trgovinu. Ipak, istinski se zaljubljuje u Margaretu, koju ipak konačno gubi uslijed perfidne igre ciničnog Mefista.

Charles Gounod naglasak stavlja na glazbu, a nadvladavši tradicionalne obrasce stvorio je djelo novog žanra, između velike i komične opere, u kojem je dramska radnja povezanija s glazbom te nema prazne retorike velike opere. O pripremama za prvi riječki nastup Gloria Fabijanić Jelović razgovarala je s Stafanom Popom: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.