Hrvatski radio

Radio Rijeka

Priča o cjeloživotnoj ljubavi i rastancima premijerno na daskama riječkog kazališta

24.03.2023.

12:05

Autor: Radio Rijeka

vizual predstave

vizual predstave

Foto: Dražen Šokčević / HNK pl. Zajca

"Rastanci", predstava prema istoimenom i posljednjem romanu Mani Gotovac, u adaptaciji Elvisa Bošnjaka i režiji Anastasije Jankovske bit će premijerno izvedena u riječkom HNK Ivana pl. Zajca na Svjetski dan kazališta, u ponedjeljak 27. ožujka.

Svoju devetu knjigu, priču o cjeloživotnoj ljubavi, priču o strasti, žudnji i rastancima Mani Gotovac posvetila je svom drugom suprugu Željku Senečiću, slikaru, scenografu, piscu i redatelju, a iako je autorica često isticala kako je riječ o fikciji gdje su samo neka imena uzeta iz stvarnosti, mnogi su u likovima Luz i Luva prepoznavali upravu nju i Seneku i njihovu priču.


U glavnim ulogama nastupaju Tanja Smoje kao Luz i Janko Popović Volarić kao Luv. U ostalim su ulogama Jelena Lopatić, Damir Orlić, Leonora Surian Popov, Denis Brižić, Romina Tonković, Deni Sanković, Jasmin Mekić, Anamarija Brđanović, Mario Jovev i Ivna Bruck.

Roman Mani Gotovac „Rastanci“ bavi se nemogućim rastajanjem, ljudima koji se uz svu najbolju volju, uz svu patnju kojom su doprinijeli dobrom rastanku, nikako ne mogu rastati. Njihovo rastajanje trajno je stanje. Ono nikada nije zapravo izvedivo. Ono se događa na razini pogleda, ali iza horizonta nazire se novo rastajanje. Dvoje ljudi koji izmjenjuju duše nisu se u mogućnosti rastati, jer jedan dio te duše uvijek je kod onoga drugoga. Tamo se stalno vraćaju po nju.

autor adaptacije i dramaturg Elvis Bošnjak

Na dan premijere "Rastanaka" u riječkom kazalištu bit će otvorena izložba "Mani u Rijeci", posvećena razdoblju u kojem je Mani Gotovac bila intendantica riječkog HNK. Radi se o razdoblju od 2003. do 2007. godine.

Želim da građani Rijeke trenutak ulaska u kazališnu kuću dožive kao jednostavan i radostan čin.

riječi Mani Gotovac na samom početku svog mandata

U zagrljaju

U zagrljaju

Foto: Dražen Šokčević / HNL pl. Zajca

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.