Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječke ljetne noći: ''Glazbena etno kutijica''

07.07.2014.

08:28

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koncert Gudačkog kvarteta Rucner je na programu Riječkih ljetnih noći u ponedjeljak, 7. srpnja, s početkom u 21:30, u prostoru klaustra samostana na Trsatu. Četvero vrsnih glazbenika predstavit će program ''Glazbena etno kutijica''.

Gudački kvartet Rucner osnovali su Snježana i Dragan Rucner 1998. Godine. U sastavu su danas i Ivana Penić Defar te Ana Paula Knapić. S obzirom da je jedna od osnovnih zadaća umjetničkog djelovanja Kvarteta Rucner upravo inspiriranje hrvatskih skladatelja na ispisivanje novih partitura, mnogi su hrvatski autori pisali skladbe baš za ansambl koji ih na svojim nastupima redovito promovira.

I na riječkom koncertu predstavit će odmah na početku salonski izraz zadarskog skladatelja Stratika. Slijedit će omiljeni Weberov romantični klarinet, a prvi dio koncerta zaokružuje vedri Allegro Heinricha Baermanna, klarinetskog virtuoza kojem je upravo suvremenik Weber posvetio najljepše stranice svojeg komornog i  solističkog opusa. Koncert Glazbena etno kutijica nadahnut je djelima s motivima iz naše živopisne glazbene baštine, pa šetnjom kroz autentični hrvatski melos drugi dio programa prezentira najupečatljivije kompozicije eminentnih domaćih autora.

Na kraju radost muziciranja i vitalnost glazbenog izraza donosi, tradicionalnim klezmerom u klarinetskom ruhu, renomirani hrvatski klarinetist Bruno Philipp, s kojim je Gudački kvartet Rucner suradnju počeo još 2013., ciklusom Četiri godišnja doba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.