Hrvatski radio

Radio Rijeka

08:35 / 09.07.2014.

Autor: Gloria Fabijanić Jelović / Tatjana Sandalj

Riječke ljetne noći: komorna etno kutijica i ambijentalna opera

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koncert Gudačkog kvarteta Rucner u okviru festivala Riječke ljetne noći uspješno je održan u prostoru klaustra samostana na Trsatu, a večeras je peti put na festivalskom programu ''Cavalleria Rusticana'' na Trgu Grivica.

Glazbena etno kutijica, kako je sinoćnji koncert nosio naziv, ponudila je vrlo zanimljiv i za širu publiku atraktivan program. Ispod šarenog poklopca izviralo je bogato narodno glazbeno stvaralaštvo na kojem su vrsni hrvatski autori ispisivali nove notne partiture, a publika je prepoznavala vječne izvorne narodne napjeve odjevene u klasično ruho. Stratik i Weber za početak, nakon kojih su uslijedili Miletić, Cossetto, Uhlik, Makar. Skladan zvuk gudača posebno je došao do izražaja u djelima u kojima se kao gost kvarteta predstavio sjajni klarinetista, Bruno Philipp koji se čistim tonom, lijepim zapusima i razrađenom dinamikom predstavio kao dragulj ove zanimljive glazbene priče. Publika je tražila i dobila dodatak. 


Ambijentalna izvedba verističke opere Pietra Mascagnija Cavalleria Rusticana  je pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević Orešković i u režiji Ozrena Prohića te izvedbi ansambla Opere HNK Zajc prvi put izvedena na Riječkim ljetnim noćima 2010. godine te postala jednim od zaštitnih znakova Festivala. To je i najnagrađivanija predstava Riječkih ljetnih noći, dobitnica Nagrade Novog lista za najcjelovitiji događaj na Riječkim ljetnim noćima 2010, te čak triju Nagrada publike, 2010., 2011. i 2012. godine, a upravo stoga se ove godine izvodi izvan konkurencije za nagrade.

Peta ambijentalna izvedba te opere počet će večeras, u 21:30, na Trgu Grivica, ispred Katedrale sv. Vida, prostoru idealnom i arhitekturom i akustikom za uprizorenje priče  koja se događa na jednom sicilijanskom trgu u jedno uskrsno jutro. Santuzzu i ove godine pjeva sjajna zvijezda riječkog i hrvatskog opernog neba Kristina Kolar koja je za tu ulogu dobila prestižnu Nagradu Milka Trnina, a u ulozi Turiddua pridružit će joj se, Riječanima već dobro poznat, vrsni meksički tenor Luis Chapa. U ostalim ulogama, ove će godine po prvi put nastupiti Neda Martić kao Lucia, Siniša Hapač kao Alfio te Iva Mrvoš u ulozi Lole.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.