Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječke ljetne noći: predstavljaju "Rimske noći"

12.07.2014.

08:55

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstava Talijanske drame HNK Zajca, melodrama nagrađivanog italoameričkog autora Franca D'Alessandra „Notti romane / Rimske noći“ u režiji Edvina Liverića, prvi put će biti izvedena ambijentalno, na Riječkim ljetnim noćima, u subotu, 12. srpnja, u 21:30, na Principiju. Predstava se izvodi s titlovima na hrvatskom jeziku.

Uprizorena povodom trideset godina od smrti slavnog američkoga dramatičara Tennesseeja Williamsa te četrdeset godina od smrti talijanske i svjetske glumačke dive Anne Magnani, predstava se pokazala kao poligon za velike glumačke kreacije. Rekao je to redatelj Edvin Liverić koji je uloge dodijelio Elviji Nacinovich i Mirku Soldanu.

Predstava na dirljiv način prati prijateljstvo i odnos Anne Magnani i Tennesseeja Williamsa, dvoje osebujnih umjetnika koji su snažno obilježili teatar i film 20. stoljeća, od njihova upoznavanja do njene smrti. To znači tijekom njihova uspona u umjetničkom svijetu, pa doba slave i pada. Tekst pri tom problematizira univerzalne teme ljubavi, prijateljstva, umjetnosti, životnih uspjeha i poraza. Većina se dramskog teksta temelji na stvarnoj korespondenciji dvaju protagonista te na dijelovima autentičnih filmskih i dramskih dijaloga.

Redatelj potpisuje i scenografiju te izbog glazbe, kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, svjetlo je oblikovao Predrag Potočnjak, dok projekcije i video potpisuje Marin Lukanović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.