Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki kazališni "Amarcord" poštuje i film i kazalište

03.11.2022.

13:40

Autor: Tatjana Sandalj

Ansambl predstave Amarcord

Ansambl predstave Amarcord

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Riječki kazališni "Amarcord" je odlična predstava koja poštuje i filmski izvornik i kazališni medij, pa zaigranom glumačkom ansamblu nije bilo teško osvojiti srca riječke publike. 

Jer o tome se u "Amarcordu" radi. O sjećanjima na djetinjstvo, sigurnu luku proživljenog, nekog drugog prostora i vremena bliskog nama danas i ovdje. Tu bliskost svatko u publici otkriva u različitim nijansama sličnih osjećaja, temeljnih radosti i tuga, ali i povremenih stidljivosti, ljutnja, strahova, poruga, čežnji, zajedljivosti... svega onoga što čini život. 


U vrlo čvrstom scenskom okviru koji su zadali redatelj Luciano Delprato i njegovi suautori: scenografkinja i kostimografkinja Belén Parra, koreograf Michele Pastorini i autor glazbe Osman Eyublu, najviše je Fellinijeva "Amarcorda" pa fanovi filma neće ostati razočarani. Oni koji film nisu gledali, možemo pretpostaviti, poželjet će ga vidjeti.


Poslušajte reakcije premijerne riječke publike:

Što je poslije premijere rekla riječka publika?

Od trenutka kada veo prošlosti doslovno otkrije junake priče, do kraja predstave, nižu se prizori u ritmu u kojem nema predaha ni za glumce na pozornici ni za publiku. Ipak, sve je precizno balansirano, ništa pretjerano, nijedna satirična žaoka nije previše. Jednostavna rješenja su uvijek najbolja, a u ovom slučaju to je pozornica koja se okreće i uz koju se 'selimo' iz prizora u prizor.


Zanimljiva su Delpratova rješenja filmskih prizora za koje ste uvjereni da ih neće biti lako prevesti u kazališni jezik. On je redatelj koji rado u dramskom kazalištu koristi elemente lutkarstva, pa tako rješava prizor koji prepoznajemo po rečenici "Voglio una donna!", primjerice.


Okvir ne bi puno vrijedio, a ni ritma ne bi bilo bez izvrsne glumačke ekipe koja je zdušno odradila predstavu. Osim glumaca koji igraju obitelj, svi drugi igraju po nekoliko likova, a svaki je razrađen do detalja. Toliko da u grupnim prizorima predstavlja zanimljivo gledateljsko veselje otkrivati dosljednosti svakoga od lica. Izdvojit ćemo obitelj: Oliveru Baljak, Deana Krivačića i Denija Sankovića koji su jednako uvjerljivi i u komičnim i u dramskim i u tragičnim prizorima. 


Zanimljiv i izazovan kazališni "Amarcord" nude glumci Hrvatske i Talijanske drame u koprodukcijskom projektu riječkog HNK Zajca i INK Gradskog kazališta Pula. U premijernom bloku koji traje do 9. studenoga možete provjeriti zašto je premijerna publika dva puta pljeskom nagradila glumce već tijekom izvedbe.


Poslušajte djelić atmosfere:

Odličan riječki kazališni Amarcord

Autorski tim predstave Amarcord s glumcima

Autorski tim predstave Amarcord s glumcima

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.