Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki lutkari predstavljaju svečani zastor

20.01.2014.

06:35

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka napokon su riješili tehničke probleme i u svoj mali prostor uspjeli postaviti svečani zastor što ga je za njih izradio Vjekoslav Vojo Radoičić. Svečano spuštanje zastora je danas u 19 sati.

Vjekoslav Vojo Radoičić je doajen hrvatske likovne umjetnosti, a njegova mašta i osebujan umjetnički izričaj višestruko su obilježili Rijeku. Barba Vojo u autorskoj biografiji ima upisanu suradnju s GKL Rijeka, ali i s brojnim autorima koji su za djecu stvarali u knjigama, stoga nije čudno da se pihvatio i izrade svečanog zastora. Radio je na njemu tijekom dva mjeseca 2011. godine, po najvećim vrućinama, uz pomoć Nives Papandopulo i dvaju njenih učenica iz Škole primijenjenih umjetnosti u Rijeci. I dok je on svoj rad poklonio gradu Rijeci, Erste banka sponzorirala je troškove materijala.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka je ljudstvom, a vjerojatno i prostorom, najmanje gradsko lutkarsko kazalište u Hrvatskoj. Prigodom obnove prostora prije petnaestak godina vodilo se računa o rasvjeti i ozvučenju, ali ne i o mogućnostima postavljanja dodatnog zastora ispred pozornice. Na zadovoljstvo male i velike publike problem je riješen, pa bi svečani zastor trebao dočekivati sve posjetitelje svečanih premijera.

Zastor će biti predstavljen na svečanosti u ponedjeljak 20. siječnja u 19 sati. O Radoičićevu radu govorit će student povijesti umjetnosti Tomislav Čop, a za glazbenu atmosferu zaduženi su Putokazi. Prema originalnom likovnom predlošku zastora izrađene su grafike koje će se moći kupiti po promotivnoj cijeni. S barba Vojom razgovarala je Bisreka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.