Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:03 / 15.05.2022.

Autor: Tatjana Sandalj

Riječki simfonijski orkestar i Dubravka Šeparović Mušović najavljuju riječku praizvedbu "Erwartung"

Maestro Valentin Egel i Riječki simfonijski orkestar

Maestro Valentin Egel i Riječki simfonijski orkestar

Foto: - / HNK Zajc

Simfonijskim koncertom Riječkog simfonijskog orkestra "Schönberg, Brahms", koji je na programu HNK Ivana pl. Zajca danas 16. svibnja u 19:30 sati, dirigirat će maestro Valentin Egel, a kao solistica nastupit će mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović.

U prvom dijelu koncerta nude riječku praizvedbu - koncertnu izvedbu monoopere "Erwartung / Iščekivanje". 


Riječ je o glazbeno-scenskom raritetu na pozornicama u regiji. Djelo podnaslovljeno kao "monodrama u jednom činu i četiri scene" na libreto Marie Pappenheim, prema riječima skladatelja, želi "usporeno prikazati sve što se događa tijekom jedne sekunde maksimalnog duhovnog uzbuđenja, protežući se na pola sata". 


Kompoziciju je skladao Austrijanac Arnold Franz Walter Schönberg, glazbeni teoretičar i slikar povezan s ekspresionističkim pokretom u njemačkoj poeziji i umjetnosti te voditelj Druge bečke škole.


Uz riječki orkestar nastupit će vrhunska glazbena umjetnica, nacionalna operna prvakinja, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović.


U drugom dijelu koncerta bit će izvedena Prva simfonija u c-molu Johannesa Brahmsa


Na prvoj velikoj simfoniju Brahms je, prema njegovim riječima, radio 21 godinu, do 1876. kada je premijerno izvedena. Iako se oslanja na elemente prethodnika i razdoblje klasike, to remek-djelo eksperimentira s novim glazbenim jezikom i otvara put glazbenom romantizmu. 


Za razliku od većine glazbe romantične ere, ta je simfonija ono što nazivamo "apsolutna glazba". Nema izvanglazbenog narativa, već čaroliju stvara koristeći isključivo glazbene materijale, a ističe se Brahmsov dar za razvoj motiva i melodija. Zbog izražajne dubine, složenosti i ljepote Brahmsova Prva je jedno najpopularnijih djela simfonijske glazbe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.