Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka kakva bi (možda) mogla biti

24.04.2014.

12:43

Autor: Nikolina Deranja / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kanadska fondacija Musagetes, nakon četiri godine aktivnog sudjelovanja u kulturnom životu Rijeke, u petak 25. i subotu 26. travnja organizira međunarodni skup „Rijeka: The Promise Of A City“.

Musagetes će okupiti riječke umjetnike, kulturne djelatnike i sve zainteresirane građane da svojim sudjelovanjem u dvodnevnom programu u Art-kinu Croatia i Muzeju moderne i suvremene umjetnosti svojim idejama kroz formalne i neformalne razgovore, projekcije filmova, šetnju gradom i zajednička javna čitanja istraže nove mogućnosti kako arhitektura i umjetnost mogu izmijeniti sliku Rijeke.

Program u Art-kinu u petak počinje u 17:30 sati projekcijom filma Preuzmimo Benčić, a subotnji program nastavlja se Šetnjom kroz grad na Riječkom lukobranu u 10 sati. U 13 sati održat će se promocija knjige koja je nastala kao rezultat prethodnih projekta provedenih u Rijeci. 

Ima li umjetnost središnje mjesto i značaj u životima Riječana? To je jedno od pitanja o kojima će u subotu od 14:30 do 16:30 raspravljati sudionici iz Kanade, Italije, SAD-a i Hrvatske, a pozvani su i Riječani sa svojim razmišljanjima i idejama o tome kako umjetnosti omogućiti važnije mjesto u životu ljudi i grada.

Poticanje kreativnih umjetničkih intervencijea kojima bi se preobrazio suvremeni život, glavni je cilj njihova rada, tumači direktor fondacije Musagetes Shawn Van SluysPredstavnici fondacije prvi su put posjetili Rijeku 2009. godine, a godinu kasnije organiziran je Međunarodni cafe u Rijeci, kako bi umjetnici i kreativci razgovarali o Rijeci i istraživali grad.

Nakon tog skupa, Musagetes je proveo umjetničke projekte koji proučavaju pitanja otvorena na skupu. Laetitia Sonami i Matthew Mazzotta iz SAD-a bili su prvi umjetnici koje su zajednički pozvali Musagetes i Grad Rijeka, a tijekom svoga rezidencijalnog boravka kreirali su niz umjetničkih instalacija na riječkom lukobranu.

Fondacija Musagetes nastavlja svoj rad u Rijeci. Krajem godine predstavit će rad Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića koji skupljaju video i audio zapise prizora i zvukova s područja željeznice u centru Rijeke. Rad će biti projiciran na stropu željezničke čekaonice, kao simbola propitivanja stalnog iščekivanja promjena u Rijeci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.