Hrvatski radio

Radio Rijeka

Robert Kolar: riječki bariton tumači Evgenija Onjegina

04.12.2014.

15:49

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka premijera opere "Evgenij Onjegin", napravljene u koprodukciji sa zagrebačkom Operom, na rasporedu je 11. prosinca, a glavnu ulogu tumači bariton Robert Kolar, koji je tu ulogu već pjevao na sarajevskoj pozornici.

Jednu od najpopularnijih opera izvan kanonskoga talijanskog i njemačkog repertoara – Evgenija Onjegina -  Petar Iljič Čajkovski skladao je prema kapitalnom djelu ruskoga književnog romantizma, istoimenome romanu u stihovima Aleksandra Sergejevića Puškina.

Nakon više od pola stoljeća, sedam lirskih prizora ove operne drame sentimenta vraća se u Rijeku, u suradnji sa zagrebačkim HNK-om. Naslovnu ulogu pjeva bariton Robert Kolar, koji je u posljednjih nekoliko godina, od kada je izašao iz radnog odnosa u riječkom kazalištu, kao samostalni umjetnik razvio zavidnu karijeru na mnogim hrvatskim i inozemnim pozornicama.

Premijera opere uspješno je odigrana u HNK-u u Zagrebu pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, a u Rijeci će se premijera dogoditi 11. prosinca pod dirigentskim štapićem mladog maestra Roberta Homena i s nešto mlađom solističkom podjelom od one zagrebačke.

Evgenija Onjegina Rober Kolar je pjevao i u Sarajevu, i tada je to bila klasična operna režija i glazbena izvedba. Ova zagrebačka i riječka verzija imaju pomak ka suvremenijem viđenju glazbe i režije. Jedna od zanimljivosti predstave je i pod pozornice - u prvom je činu prekriven ledom, u drugom činu se taj led otapa, a u trećem se radnja odvija u 25 centimetara tople vode, pa su svi izvođači mokri.

S riječkim baritonom Robertom Kolarom o radu na operi Evgenij Onjegin u Zagrebu i Rijeci i o njegovim planovima, kao i o obiteljskom životu, razgovarala je Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.