Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prikladno na Svjetski dan poezije 59. izdanje "Goranovog proljeća"

21.03.2022.

14:45

Autor: Nenad Lučić

Goranovo proljeće

Goranovo proljeće

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

"Nitko da ne dođe do prijatelj drag", stih je tragično stradalog pjesnika Ivana Gorana Kovačića, uz koji su se i ove godine na prvi proljetni dan u njegovom rodnom Lukovdolu 59. put okuplili sudionici središnje svečanosti pjesničke manifestacije "Goranovo proljeće". 

Današnji 21. ožujka, Svjetski je dan poezije i datum rođenja tragično stradalog pjesnika Ivana Gorana Kovačića. Ovogodišnja dobitnica "Goranovog vijenca", najcijenjenije pjesničke nagrade u Hrvatskoj je književnica Vesna Biga. 

Dobitak nagrade me obradovao i iznenadio, i ona mi je izuzetno draga. Posebno mi je drago mjesto dodjele, ali i čovjek, pjesnik koji je pokazao da se ratu usprkos moguće istovremeno baviti i poezijom. Pooezija živi i pored svih ovih novih ratova koje imamo .

Vesna Biga

Među 60 prijavljenih autora, dobitnikom nagrade Goran za mlade pjesnike ove je godine proglašen Patrik Gregurec, koji potpisuje poetsku zbirku naslova "Špaga".

Divan je, sjajan osjećaj dobiti ovakvu pjesničku nagradu, jer potrebna je i određena hrabrost prijaviti se na natječaj. Naime, ipak se radi o najvećoj nagradi za mlade pjesnike u Hrvatskoj, a vjerojatno i na širem prostoru.

Patrik Gregurec

A da se nakon današnje svečanosti u Lukovdolu program 59. Goranovog proljeća nastavlja i tijekom narednih mjeseci najavljuje predsjednik Odbora spomenute manifestacije Marko Pogačar.

Lakše će nam biti raditi u toplijim mjesecima, kada bude moguće održavati programe na otvorenom, jer je puno manje otkazivanja, posebnmo stranih sudionika. Zbog toga festivalskim dijelom programa nastavljamo početkom lipnja u Zagrebu i Rijeci.

Marko Pogačar

U sklopu 59. Goranovog proljeća dodijeljene su i tradicionalne nagrade za pjesničko stvaralaštvo učenika osnovnih i srednjih škola. Poslušajte reportažni prilog:

Goranovo proljeće

-

-

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

-

-

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

-

-

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.