Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Romeo i Julija" ponovno u riječkom Zajcu

16.01.2022.

11:19

Autor: HRT - Radio Rijeka

Romeo i Julija

Romeo i Julija

Foto: - / HNK pl. Zajca

Obnovljena opera "Romeo i Julija" Charlesa Gounoda, u režiji Marina Blaževića i pod dirigentskim vodstvom gosta iz Ljubljane Marka Hribernika, u HNK Ivana pl. Zajca bit će izvedena sutra, 17. siječnja u 19 sati.

Predstava nastala u koprodukciji s Teatrom Alighieri i Fondazione Ravenna Manifestazioni potom će na pozornici Zajca biti izvedena 22. i 29 siječnja, a 1. veljače, u sklopu još jednog inozemnog gostovanja, i na pozornici Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani.


Prigodom premijere u siječnju 2019., koju je opjevala oduševljena kritika i oplakala duboko ganuta publika, ova je poznata operna verzija nesumnjivo najpoznatije ljubavne priče svih vremena, Shakespeareovih "Romea i Julije" bila prvi put put u povijesti izvedena na riječkoj opernoj pozornici te otkrila ponešto drugačiji pogled na dirljivu priču o ljubavi koja može preživjeti jedino u smrti. 


Obnovljenom operom predstavit će se nova generacija opernih solistica i solista koja najavljuje i novu fazu uzleta riječke Opere: uz sjajnog kubanskog tenora Bryana Lopeza Gonzaleza u ulozi Romea (u alternaciji s Aljažem Farasinom), prvi put u riječkoj Operi nastupaju i Davor Nekjak kao Mercutio te Benjamin Šuran kao Capulet, a izvanredna mlada riječka mezzosopranistica Emilia Rukavina pojavljuje se u muškoj ulozi kao provokativni Stefano. U ulozi Julije ponovno je prvakinja riječkog HNK-a Anamarija Knego, s kojom će alternirati Vanja Zelčić.

izvedba "Romeo i Julija"

izvedba "Romeo i Julija"

Foto: - / HNK pl. Zajca

Na prvoj izvedbi, 17. siječnja, uz Anamariju Knego će u ulozi Romea nastupiti Bryan Lopez Gonzalez, jedan od najcjenjenijih i najperspektivnijih lirskih tenora mlade generacije koji operni svijet osvaja i glasom i pojavom.


U ostalim su ulogama Slavko Sekulić, Marko Fortunato, Sofija Cingula, Luka Ortar, Dario Dugandžić, u alternaciji Ivan Šimatović i Jurica Jurasić Kapun, Sergej Kiselev i Saša Matovina.


Predstava donosi pravi vizualni spektakl uz svjetlo i scenografiju Alana Vukelića te raskošne kostime Sandre Dekanić. Dramaturginja i prevoditeljica libreta je Lada Čale Feldman, a scenski pokret i koreografiju potpisuje Mila Čuljak. Riječki autorski tim s izvođačima slavi ljubav, a čini to kao što već očekujemo od riječke Opere – neočekivano! Ne bježi ni od komičnosti i izmjena komičnog i tragičnog te obećava smijeh, suze i katarzu gledatelja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.