Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sanja Marjanović nominirana za BAFTA Scotland New Talent Award

17.03.2014.

20:01

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za prestižnu nagradu za mlade autore BAFTA Scotland New Talent Award u kategoriji montaže nominirana je Riječanka Sanja Marjanović za svoj dokumentarni film o prijateljstvu i odrastanju "BFF".

Britanska akademija za film i televiziju BAFTA Scotland objavila je ovogodišnje nominacije za BAFTA Scotland New Talent Award, a kao jedna od najtalentiranijih mladih nada izdvojila se Sanja Marjanović za montažu dokumentarca BFFFilm prati odrastanje i život četiri riječke djevojke tijekom deset godina i završni je rad na diplomskom studiju (MA) filmske režije na Edinburgh College of Arts Sveučilišta u Edinburghu, jednom od najboljih europskih studija za dokumentarni film.

BAFTA Scotland New Talents Award dodjeljuje se u 12 kategorija s po tri nominacije od 1989. kao godišnja nagrada najboljim mladim kreativcima audiovizualne industrije u Škotskoj. Dodjela je u Glasgowu 25. ožujka.***Filmaktiv je neprofitna organizacija iz Rijeke za edukaciju, produkciju i promociju audiovizualne umjetnosti. Realizira radionice dokumentarnog filma, sudjeluje u organizaciji filmskih festivala i revija (Festival filmova o ljudskim pravima, Liburnia Film Festival) te producira dokumentarne, eksperimentalne i animirane filmove.***Sanja Marjanović trenutno živi u SAD-u. Volontira na Docs in Progress i surađuje na dugometražnom dokumentarnom filmu.

Sanja Marjanović dugogodišnja je članica riječkog Filmaktiva, a studij u Škotskoj je upisala 2012. godine. Studij filmske režije vrlo je intenzivan, uključuje suradnju s kolegama na nekoliko filmova, a uz sve to snimala sam protagonistice svog filma u Rijeci, što je zahtijevalo putovanja u Hrvatsku, kaže Sanja, koja je neizmjerno sretna zbog nominacije. 

Producent filma je Marin Lukanović, izvršna producentica Emma Davie, inače Sanjina mentorica, snimatelji su Sanja Marjanović i Marin Lukanović, a snimateljica zvuka Ana Jurčić. Korišten je arhivski materijal koji su snimali Morana KomljenovićMarin Lukanović i protagonistice filma. Skladatelj je Richy Carey, a oblikovatelj zvuka Matthew Kravitz.

Protagonistice filma su Andrea ĆučićDora KarmelićSuzana Sadiku i Vedrana Pavković. Pretpremijera filma bit će 5. travnja u riječkom Art-kinu Croatia, u sklopu proslave desete obljetnice osnutka Filmaktiva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.