Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Sjećanja na Kampor": Gorani u zloglasnom fašističkom logoru

23.01.2014.

21:44

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove će godine Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta u Primorsko-goranskoj županiji biti obilježen i premijerom zanimljivog amaterskog dokumentarnog filma «Sjećanje na Kampor», autora Rasima Karalića iz Delnica.

Baviti se filmskim stvaralaštvom u manjim sredinama znači teže dolaziti do institucionalnih potpora za svoj rad. Unatoč tome, autor amaterskih dokumentaraca Rasim Karalić iz Delnica, dobitnik više domaćih i stranih festivalskih nagrada, upravo je dovršio dojmljiv film o stradanju Gorana u logorima fašističke Italije.

Sjećanje na Kampor traje 76 minuta i temelji se na autentičnim svjedočanstvima zatočenika talijanskoga fašističkog logora u Kamporu na Rabu. U povodu Međunarodnog dana prisjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava 27. siječnja, film će u petak premijerno biti prikazan u Tršću, u subotu će ga moći vidjeti stanovnici Delnica, a u ponedjeljak posjetitelji Art-kina Croatia u Rijeci. Sve projekcije započinju u 19 sati.  

S autorom filma razgovarao je Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.