Hrvatski radio

Radio Rijeka

''Snježna kraljica'' u Gradskom kazalištu lutaka

06.02.2014.

10:10

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradsko kazalište lutaka Rijeka premijerno predstavlja ''Snježnu kraljicu'' Hansa Christiana Andersena u dramatizaciji Vedrane Balen Spinčić i režiji Serđa Dlačića. Nakon sinoćnje premijere predstava će ostati na programu tri tjedna.

Snježna kraljica H.C. Andersena omiljeno je štivo generacijama mališana, sad već i generacijama kazališnih umjetnika. U polustoljetnoj povijesti, riječki lutkari je drugi put postavljaju na scenu, i to u potpunosti kućnim snagama.

Uz Vedranu Balen Spinčić i Serđa Dlačića, u autorskom timu su kreatorica lutaka, maski i scenografije Luči Vidanović, skladatelj i oblikovatelj zvuka Srđan Badurina te oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić. Junakinju priče, djevojčicu Gerdu, tumači Dina Đuka. David Petrović, Karin Fröhlich i Zlatko Vicić tumače po nekoliko uloga, a među njima su i paHulje, likovi kojih u originalnoj priči nema i koji Gerdu pokušavaju spriječiti da pronađe prijatelja.

Snježna kraljica ipak je, prije svega, priča o iskrenom prijateljstvu koje ne ovisi o svakodnevnim raspoloženjima i može prkositi svim preprekama.

Ista autorska ekipa već se pokazala uspješnom priredivši predstavu Ivica i Marica, neispričana priča, a o tome kako su pripremali Snježnu kraljicu i zašto njeni dvori nisu na nekom od snježnih polova, ispričao nam je Serđo Dlačić:     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.