Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što Rijeka nudi u ''Noći knjige''?

22.04.2014.

22:07

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan knjige i autorskih prava treći put se u Hrvatskoj obilježava uz Noć knjige. Više od 700 programa odvijat će se u 156 gradova i mjesta. 370 je sudionika, a među njima su knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, kulturni centri, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige. Noć knjige bit će i u Rijeci.

23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo. U SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Irskoj… 23. travnja se održava i World Book Night, Svjetska noć knjige, godišnja proslava kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, za koju se tiskaju posebne besplatne knjige i dijele svima željnima čitanja.

Gradska knjižnica Rijeka Noć knjige obilježava na sve strane. U 18 sati, u Ogranku Turnić čeka vas Pssst... pidžama priča: Slikovnica u pidžami Pije Lindenbaum. U isto vrijeme u Striboru će oni malo stariji čitati (o) psima. Dva terapijska psa slušat će priče o sebi iz ustiju djece. A druga će djeca gledajući u pse, slušati iste te priče.

Narodna čitaonica u 19 sati nudi poetski Blaženi nemir i Kao da me rodilo ovo more. To su nazivi zbirki poezije glumice Mejreme Reuter. Nakon poezije, u Narodnoj čitaonici u 21 sat počinje noć otvorenih vrata Studentskog čitateljskog kluba. Za sve noćobdije priredili su: predstavljanje knjige Madmen all the Same tajanstvenog Viktora Kowalskog, predstavljanje FAQ brošure – učestalih pitanja i iscrpnih odgovora pod nazivom Upoznaj SČK!, a nakon svega totalno opuštanje za kraj uz društvene igre koje svi vole.

Sveučilišna knjižnica Rijeka i ove je godine omogućila upis u knjižnicu, inormacije, posudbe i vraćanje knjiga do ponoći, a manje marnima opraštaju zakasninu. Nude i kratko putovanje kroz vrijeme u znanstveno-istraživačkoj čitaonici: u 18 sati knjižničarka Sandra Marić priča o tome kako su nastajale i živjele glagoljske rukopisne knjige. U 19 sati okrugli stol na temu mogućnosti korištenja e-knjiga i časopisa u knjižnicama, s posebnim osvrtom na problematiku autorskih prava i izdavanja e-knjiga.

Dan hrvatske knjige, 22. travnja obilježava se od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

Antikvarijat Mali neboder organizira izložbu Slovom, riječju i slikom kroz povijest vinarstva i podrumarstva iz zbirke knjiga i efemerne građe Tomislava Pavlešića, voditelja Podruma i rasta kvalitete Vinarije Pavlomir. Izložba će biti otvorena u 19 sati.

U knjižari RiBook, od 20 sati, pjesničko druženje. Lilijana Domić, riječka književnica i likovna kritičarka predstaviti će se svojom zbirkom soneta Arianova vrata, nadahnutih religioznim motivima baroknog skladatelja Vinka Jeličića. O rukopisu koji je nagrađen nagradom Mate Balota za 2011. godinu s autoricom će razgovarati urednik zbirke Milorad Stojević i Darko Gašparović. Tijekom dana i noći cjelokupna ponuda knjiga snižena je 20%.

U Galeriji Principij u 18 sati bit će otvorena izložba naslova fotografske literature. Posjetiteljima će se predstaviti četiri riječka književnika: Goran GlušićDavor MandićZoran Žmirić i Zoran Krušvar. Udruženje studenata kroatistike IDIOM pripremilo je raspravu na temu elektroničkog izdavaštva. U 20:30 sati poeziju suvremenih hrvatskih autora čitat će Dario AbramIva ČrnjarMataja FumićSiniša Smiljanić i Petra Vodarić, a program će završiti kratkim književnim kvizom na temu riječkih pisaca koji počinje u 21 sat. Najuspješniji natjecatelji bit će nagrađeni.

Jelena Butković upitala je Kristiana Benića kakav program priprema Gradska knjižnica Rijeka, a ćakulala je i s antikvarom i knjižarom Sašom Dmitrovićem iz antikvarijata Mali neboder:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.