Hrvatski radio

Radio Rijeka

08:58 / 06.08.2014.

Autor: Tatjana Sandalj

Suvremeni kineski umjetnik pred riječkom publikom

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Malom salonu u Rijeci MMSU večeras u 20 sati otvara izložbu suvremenog kineskog umjetnika Yina Yanga. Izložba će ostati otvorena do 1. rujna.

Yin Yang je suvremeni slikar čiji je značaj davno prešao granice Kine i visoko je pozicioniran na svjetskom atlasu suvremene umjetničke produkcije. Posjeduje poseban umjetnički pečat, personalnost i autentičnost. Ying Yang na vrlo sugestivan način prenosi priču o kineskim rudarima. Kako je i sam bio rudar, tako o tome progovara jezikom kroničara s bogatim iskustvom. Njegove velike realistično – ekspresionističke kompozicije s izrazitim autorskim pečatom zagasita su kolorita i izrazito snažne naracije, koja s profinjene distance progovara o teškom rudarskom životu i nesrećama koje ga prate.

Izložba je prethodno predstavljena u MSUI u sklopu programa Godine konja, zajedno s izložbama drugih značajnih kineskih umjetnika: Li Zhuo, Shi Liru, Zhou Yingchao, koji su bitni kreatori suvremene kineske likovne umjetnosti. Izložbe je pripremio Ante Glibota, autor značajnih knjiga i studija o kineskim suvremenim umjetnicima primjerice o Zhangu Xiogangu, Wangu Guangyi, Yangu Shaobinu, Wangu Qingsongu, Yueu Minjunu i drugima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.