Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetska praizvedba ''Zajedno'' u Rijeci

09.01.2014.

14:42

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prva premijera u HNK Zajc u Rijeci u 2014. bit će svjetska praizvedba predstave ''Zajedno'': u utorak 14. siječnja u HKD-u na Sušaku, na maloj sceni, u ciklusu Zajc off.

Riječka predstava je prva kazališna adaptacija filmskog scenarija Šveđanina Lukasa Moodyssona koji je 2000. godine snimio komediju o posthipijevskoj komuni Together. Radnju je smjestio u Stockholm 1975. godine, a tekst na vrlo duhovit način problematizira jednu od najaktualnijih tema koja se upravo događa u životu svakog prosječnog Europejca, a to je pokušaj zajedničkog življenja.

Redatelj Matjaž Latin adaptaciju filmskog scenarija potpisuje zajedno s dramaturginjama Marijanom Fumić i Magdalenom Lupi Alvir. Radnju su preselili u Hrvatsku danas otvarajući brojna pitanja: Koliko smo unutar jedne imaginarne zajednice spremni živjeti zajedno? Možemo li uopće prihvatiti bilo koju vrstu različitosti pojedinca, od svjetonazorskih do seksualnih? Što to znači organizirati neki novi, drugačiji, bolji život? Iako nam mediji već odavno nude  isključivo katastrofičarsku sliku budućnosti svijeta, predstava Zajedno na topao i ljudski način ipak nudi vjeru u mogućnost zajedništva.

Na konferenciji za novinare Latin je istaknuo da je dio filmskog scenarija sačuvan u originalu, a dio predstave nastao je temeljem improvizacija i istraživanja s glumcima. Zanimljivo je da osamnaest uloga tumače riječki glumci svih generacija: od najstarijih članova ansambla Hrvatske drame, preko polaznica prve godine studija glume na riječkoj APU, do najmlađih iz Dramskog studija ZIM.

Zašto su se uopće prihvatili projekta Zajedno tumači ravnatelj Hrvatske drame i glumac u predstavi Damir Orlić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.