Hrvatski radio

Radio Rijeka

Talijanska drama čuva jezični koine

21.05.2014.

22:54

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ansambl Talijanske drame riječkog HNK Zajc sezonu zaključuje pučkom komedijom ''I botoni de la montura''. Predstava je premijerno izvedena sinoć pred polupunim gledalištem riječkog kazališta.

Vjerojatno će Talijanska drama više sreće s posjetiteljima imati na redovitoj turneji regijom, obzirom da ansambl poslije dugo vremena igra komediju, a izvode ju na istrovenetskom dijalektu. Jezični koine danas koriste pripadnici talijanske manjine u Rijeci, Istri i na kvarnerskim otocima, a nekad se njime govorilo na puno širem području kao neslužbenim svima razumljivim standardom.

Upravo je govor, uz raspoloženi ansambl Talijanske drame, najveća vrijednost predstave. Međutim, koliko god se glumci trudili ograničila ih je scenska adaptacija i klasična režija Giorgia Amodea. U nostalgičnom pogledu prema prošlosti u kojoj je bila jedna Austro-ugarska kao uređena država u kojoj su gumbi na uniformi imali precizno hijerarhijsko značenje, glavni je zaplet moglo biti jedno milijunaško nasljeđe.

Publika se ipak dobro osjećala u kazalištu, pa neka tako bude i na reprizi predstave Gumbi s odore u petak. Osiguran je titlovani prijevod na hrvatski, a sav prihod od te izvedbe riječki HNK namijenio je za pomoć stradalima na poplavljenim područjima. Atmosferu na premijeri zabilježila je Tatjana Sandalj:   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.