Hrvatski radio

Radio Rijeka

"TIR" - film o nastavniku iz Rijeke koji radi kao vozač kamiona

03.11.2014.

15:07

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Večeras se u Art-kinu Croatia premijerno prikazuje dokumentarno-igrani film „TIR“ o 50-godišnjem bivšem nastavniku iz Rijeke koji radi kao vozač kamiona u Italiji.

Zbog teških životnih prilika, pedesetgodišnji nastavnik Branko odluči se zaposliti kao vozač kamiona kod jednog talijanskog autoprijevoznika. Dvadeset i pet dana u mjesecu provodi u kamionu i suočava se s osamljenošću, stresom i dosadom. Povrh svega, muči ga i otuđenje od obitelji zbog koje je, u namjeri da ih zbrine, prihvatio posao…

Film je dokumentarno-igrani hibrid zajedničke talijanske i hrvatske produkcije, a osvojio je Zlatnog Marca Aurelija, prvu nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Rimu. Ulogu Branka tumači poznati slovenski glumac Branko Završan, a među ostalim protagonistima pojavljuju se stvarni vozač kamiona iz Rijeke Marijan Šestak i slovenska glumica Lučka Počkaj.

Film je režirao Alberto Fasulo, a naslov filma TIR odnosi se na standardnu međunarodnu oznaku transportnih kamiona. A njih voze oni koji se, kako kaže u filmu, bave poslom koji omogućava zaradu, ali ne i život.

TIR na redovnom repertoaru Art-kina ostaje do 10. studenog. Na večerašnjoj premijeri očekuju se, uz Marijana Šestaka, redatelj Fasulo i producentica Irena Marković.

Pogledajte najavu filma i poslušajte razgovor s Irenom Marković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.