Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tradicijske barke u Mrtvom kanalu i Guvernerovoj palači

20.05.2014.

17:32

Autor: Edi Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Još jednom Rijeka se vraća cijelo stoljeće unatrag - tradicijske barke u Mrtvom kanalu, prikazi starih zanimanja i običaja, izložbe i predavanja te ekološka akcija čine bogat program ovogodišnjeg Festivala mora i pomorske tradicije "Fiumare".

Festival mora i pomorske tradicije Fiumare trajat će ove godine od 28. svibnja do 4. lipnja. Fiumare će i ove godine biti svojevrsni vremepolov na autentičnim lokacijama, uz tradicijske barke na jedra usidrene u Mrtvom kanalu, trgovce i obrtnike u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, promocije starih običaja, regate tradicijskih barki, te izložbi i predavanja. 

Događanju koje će nas vratiti 100 godina u prošlost, kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa, organizatori su pridodali i ekološku akciju čišćenja mora Eko RiMar. U čišćenju podmorja riječke luke zakazanom za petak 23. svibnja od 16 do 20 sati sudjelovat će 30 ronilaca iz Hrvatske, Italije i Slovenije te isto toliko volontera na kopnu.

Još je jedna ovogodišnja novost prvi Festival mediteranske pomorske baštine u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja od 28. do 31. svibnja. Cilj je zainteresirati javnost i ukazati na važnost očuvanja pomorske baštine mediteranskih zemalja. Priču o ovogodišnjem festivalu Fiumare i popratnom programu pripremio je Edi Kišić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.