Hrvatski radio

Radio Rijeka

Travanj u Art-kinu: od filmskih klasika do najnovijih hitova

01.04.2014.

00:24

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od filmskih klasika preko najnovijih provokativnih filmova svjetske produkcije do ciklusa rumunjskog filma i animiranih hitova, uz obilježavanje 10. obljetnice Filmaktiva, gostovanja Lordana Zafranovića i Petra Kerekeša - iznimno bogato proljeće u riječkom Art-kinu Croatia!

U samo tri dana u Art-kinu će prikazati šest izvanrednih filmskih klasika - dva filma Luisa Buñuela, Ljepotica dana i Taj mračni predmet želje, Bressonove Dame iz Bulonjske šume te Suđenje Ivani Orleanskoj, Viscontijev film Rocco i njegova braća te Ime Carmen» Jean-Luca Godarda.

Deseti rođendan Filmaktiva obilježava se dvodnevnim filmskim programom koji nudi presjek rada udruge - od radova nastalih u sklopu radionica do najnovijih projekata međunarodnog karaktera, poput Naseljenika Barbare Babačić snimanog u Palestini, te BFF Sanje Marjanović, koji je bio nominiran za BAFTA Scotland New Talent Award.

Premijerno se u travnju prikazuje romantična drama Imigrantica redatelja Jamesa Graya s Joaquinom Phoenixom i Marion Cotillard u glavnim ulogama. Film je bio nominiran za Zlatnu palmu na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu. Stiže i neobična francuska komedija Mamin dečkić o zbunjenom tinejdžeru za kojega svi misle da je homoseksualac, a on sebe vidi kao djevojčicu koja voli dječake. Art-kino u travnju prikazuje još jedan provokativni francuski film Mlada i lijepa redatelja Francoisa Ozona o seksualnom sazrijevanju 17-godišnjakinje. Glavnu ulogu tumači 23-godišnja manekenka Marine Vacth koja je bila jedna od favoritkinja za glumačku Zlatnu palmu, a film se ne preporučuje mlađima od 18 godina.

Moći ćemo pogledati i igrani film Prošlost iranskog redatelja Asghara Farhadija čija je drama Nader i Simin se rastaju nagrađena Oscarom za najbolji strani film. Slika koja nedostaje fascinantno je djelo kultnoga kambodžanskog redatelja Rithyja Pahna o režimu Crvenih Kmera. Vikendima u 11 i 17 sati na repertoaru Art-kina će se naći i dva crtića -  LEGO film te Avanture gospodina Peabodyja i Shermana.

Svečana premijera filma Bordo - vječna stripovska mladost redatelja Bernardina Modrića održat će se u četvrtak 17. travnja uz gostovanje poznatog animatora Borivoja Dovnikovića Borda. Dan nakon premijere, Bordo će predstaviti izbor svojih kratkih animiranih filmova. MoMenti donose dramu Sretno/tužni koja prati dva mlada para u New Yorku, jedan je homoseksualni , a drugi heteroseksualni, čiji se životi isprepliću.

Platforma REFINERI služi za potporu i razvoj autorskih hibridnih AV projekata koji prelaze granice tradicionalne prakse. U sklopu ovogodišnjeg programa u Art-kinu će se predstaviti Lordan Zafranović kultnim filmom Okupacija u 26 slika te izborom kratkih filmova. Masterclass će održati i češki redatelj Peter Kerekeš čiji ćemo film Baršunasti teroristi, nagrađen na ovogodišnjem Berlinaleu, premijerno pogledati u Art-kinu.

Travanj završava ciklusom rumunjskog filma koji donosi šest filmova recentne rumunjske filmske produkcije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.