Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tribinom i predstavom o stvarnosti i hrvatskom glumištu

19.11.2014.

08:15

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Treći dio trilogije o hrvatskom fašizmu Olivera Frljića i Marina Blaževića, predstavu ''Hrvatsko glumište'', premijerno ćemo gledati u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, u srijedu 19. studenoga, u 19:30. Dva sata ranije, u 17:30 u foyeru kazališta počet će javna tribina na temu: ''Upotreba činjenica u kazališnom predstavljanju stvarnosti devedesetih''.

Javnu tribinu HNK Zajc organizira u suradnji s Koalicijom za REKOM, širokom koalicijom udruga, organizacija i pojedinaca iz svih sedam novonastalih država s područja nekadašnje Jugoslavije, koji zagovaraju uspostavljanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratovima od 1991. do 2001. godine.

Osim Olivera Frljića o upotrebi činjenica iz stvarnosti devedesetih u kazališnom oblikovanju govorit će redatelj iz Bosne i Hercegovine Dino Mustafić.

Premijera predstave ''Hrvatsko glumište'' bit će praktičan prikaz kazališne interpretacije stvarnosti, ali i bavljenja pitanjem ima li glumac pravo javno reći nečije riječi na sceni i zašto to čini. Autorska ekipa postavlja pitanje može li se ono što većina hrvatskoga glumišta proizvodi od rata naovamo uopće nazvati kazalištem, ako bi kazalište trebalo biti društveni, etički i umjetnički čin? 

U oblikovanju predstave bitno su sudjelovali glumci ansambla Hrvatske drame, uz redateljsko-dramaturški par koji o okolnostima nastanka predstave, kazalištu izvan i drami u kazalištu, govori ovako:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.