Hrvatski radio

Radio Rijeka

Večer francuske glazbe u HNK Zajcu

28.02.2014.

09:09

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Simfonijski koncert orkestra Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca sinoć je bio posvećen francuskoj glazbi, pa su se na koncertnom programu našla djela četvorice glasovitih francuskih skladatelja: Jacquesa Iberta, Hectora Berlioza, Claudea Debussyja i Mauricea Ravela. Koncertom Večer glazbe francuskih skladatelja dirigirala je Nada Matošević Orešković.

Večer je počela virtuoznim i vrlo zahtjevnim trostavačnim Koncertom za flautu i orkestar op. 37 Jacquesa Iberta  u kojem se vrlo plemenitom bojom tona, ugodnim dubinama i čistim visinama predstavila flautistica Tamara Coha Mandić. Snažnim zapusima, čvrstom abažurom i laganom izvedbom tehnički teških dijelova, Coha Mandić je prikazala tonsko bogatstvo ovog instrumenta i svoje bogato solističko iskustvo, a orkestar je uigrano pratio njenu izvedbu.

Uslijedio je ciklus pjesama za mezzosopran i orkestar
Hectora BerliozaLjetne noći kojim je solistica Dubravka Šeparović Mušović osvojila publiku. Topao, zaobljeni glas čujnih dubina, čiste srednje lage i lijepo raspjevanih visina, emotivna izvedba kultiviranog, damskog nastupa i vrlo lijepa francuska dikcija, publiku je natjerala na iskreni pljesak.

A nakon pauze uslijedilo je
MoreClaudea Debussya, tri simfonijske skice za orkestar, u čijem su prekrasnom impresionističkom orkestralnom koloritu uživala sva čula slušatelja. Orkestar je pokazao snagu svojih solističkih interpreta kao i vrlo lijepo iznijansiranu dinamičku izvedbu. Kraj je pripao neobičnom i harmonijski začudno pisanom djelu Mauricea Ravela koreografskoj pjesmi za orkestar La Valse, u kojoj su riječki simfoničari potvrdili svoju blještavu snagu umjetnika u svakom segmentu, čistu ritmiku i proživljenost notnog zapisa koji su izvodili. Poslušajte osvrt Glorije Fabijanić Jelović i dojmove publike:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.