Hrvatski radio

Radio Rijeka

Volite li francuski / Si vous aimez français?

16.03.2014.

18:22

Autor: Jelena Butković / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložbom o pariškoj arhitekturi i urbanizmu što će biti otvorena u ponedjeljak 17. ožujka u Galeriji Kortil, počet će Dani frankofonije u Rijeci. Manifestacija će trajati do 23. ožujka, a činit će je i radionica za djecu, večeri francuske zabavne i klasične glazbe, predavanje te predstavljanje knjige. U Art-kinu Croatia bit će prikazano osam filmova iz frankofonskih zemalja, a dva riječka ugostiteljska objekta ponudit će specijalitete francuske kuhinje.

Dane frankofonije, što se odvijaju uz Međunarodni dan frankofonije 20. ožujka, u Rijeci organizira Društvo hrvatsko-francuskog prijateljstva Francuska alijansa Rijeka. Izložba 100% Paris. Arhitektura-urbanizam 2000.-2012. koju je osmislio Pavillon de l'Arsenal u okviru projekta Tandem Pariz-Berlin, nudi pregled pariške arhitekture s početka 21. stoljeća. Za znanstvenu podlogu pobrinuo se arhitekt i novinar Jean-Francois Drevon, a sastavljena je od karata, planova, fotografija te osvrta arhitekata pomoću kojih je predstavljeno 100 emblematskih pariških projekata s početka 21. stoljeća. 

Bijela tinta: studije i ogledi iz francuske književnosti, knjiga Ingrid Šafranek približit će umijeće čitanja djela francuskih autora kao što su BalzacStendhalBaudelaireRimbaudProust, Sartre, Duras i drugi. Zavodljivo glazbeno putovanje francuskim art-popom osmislio je Saša Ostojić. Ekskluzivno će biti predstavljena hrvatska verzija najpoznatije erotične pjesme svih vremena: Serge Gainsbourg & Jane BirkinBrigitte Bardot - Je T'aime Moi Non Plus. Naime, 1992. godine Ostojić je napisao originalan hrvatski tekst koji nije prijevod te uz dvoje poznatih Riječana potakao snimanje naše verzije. 

Francuski institut pokrenuo je novi koncept numeričkih izložbi od kojih je prva posvećena Albertu Camusu povodom 100. godišnjice njegova rođenja. U numeričkoj izložbi se sadržaju pristupa preko QR kodova, uz pomoć smartphona ili tableta. Tekstovi, slike, audio i video dokumenti istog trena postaju dostupni. Aplikacija nudi pregled na više jezika. Primjerice, možete čuti Camusa kako čita prve stranice Stranca, vidjeti ga na dodjeli Nobelove nagrade za književnost i pogledati intervjue vezane uz teatar koji je vodio ili kako izvodi torero. 

Više o Danima frankofonije u Rijeci možete pronaći ovdje, a o ciklusu frankofonskog filma u Art-kinu ovdje. Jelena Butković je o Danima razgovrala s predsjednicom Alijanse u Rijeci Irenom Kregar Šegota: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.