Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Zajedno" - satira o Hrvatskoj danas

15.01.2014.

09:45

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska drama HNK Ivana plemenitog Zajca u Rijeci na maloj sceni u Zajc off programu premijerno je odigrala predstavu ''Zajedno'' pripremljenu prema filmu Šveđanina Lukasa Moodyssona ''Together''. Originalno filmska komedija o posthipijevskoj komuni postala je satira o Hrvatskoj danas.

Komuna na hrvatski način u riječkom Zajedno nudi nov pogled na svakodnevicu: u komuni zajedno new age, anarhizam i niz neobičnih sudbina, a izvan komune razne obiteljske patologije i samački život. Baš kao što je scenografija Ljerke Hribar izgrađena na nekoliko nivoa, tako su redatelj Matjaž Latin i dramaturginje Marijana Fumić i Magdalena Lupi Alvir uzimali originalan tekst scenarija i dopisivali ga u radu s glumcima, baveći se različitim razinama i oblicima obiteljskih problema, nasilja, socijalnih odnosa, seksualnih odnosa, jednoumljem različitih predznaka (u odnosu na film, primjerice, dopisan je lik gurua Majstora svjetlosti što ga tumači Predrag Sikimić).

Pri tom nema dobrih i loših, nego samo ljudskih i naših, mana i vrlina. Ako očekujete klišeje - da, bit će ih, ali vam neće biti dosadni, baš kao što je redatelj obećao: Ako dosadno glumiš dosadu nije isto ako je interesantno, a to ovisi o tome kako radiš s glumcima.

Latin je, osim režijski i dramaturški, odradio i sjajan posao s glumcima jer glumačka energija njih osamnaestero, doista svih generacija riječkih glumaca, ono je što nosi predstavu u dobrom ritmu. Ako baš treba nekog izdvojiti, onda neka to bude Mirko Soldano koji ne/glumi sebe – Talijana koji je došao živjeti u najljepšu zemlju na svijetu i opušteno se igra jezikom kojeg tek uči.

Što se komedije tiče, komično se ne bazira na gegu nego na satiri, ironiji i sarkazmu, što znači da su rijetke salve smijeha, ali osmijeh uglavnom ne silazi s lica. Zanimljivo je da je Latin, slažući taj mozaik ljudskih sudbina, uspio izbjeći pretjerivanja, a iako se u izvedbi još ponekad osjećaju nesigurnosti, za koju večer i toga će nestati.

Zajedno možete biti i gledati u HKD-u na Sušaku u premijernom bloku do 18. siječnja. Možda ćete uživati, a možda testirati koliko ste licemjerni. Poslušajte kakve su bile reakcije publike:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.