Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zašto kazalište za djecu živi novim medijima unatoč?

20.03.2014.

11:30

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvadeseti dan ožujka u svijetu se obilježava kao Dan kazališta za djecu, a prvi dan proljeća lutkari u cijelom svijetu obilježavaju kao svoj Dan. Hrvatski centar Assistej i Hrvatski centar UNIMA zajednički su dvodnevni program organizirali u Zadru, a Gradsko kazalište lutaka Rijeka danas i sutra, u 18 sati, prikazuje predstavu ''Snježna kraljica''. Prije predstava čitat će se poruke vezane uz kazališne dane.

Poruku uz Svjetski dan kazališta za djecu napisala je ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Zrinka Kolak Fabijan. Ona najmlađe podsjeća da je kazalište čarobno mjesto koje nudi uzbudljive priče, neponovljive doživljaje i nepoznate svjetove pune iznenađenja. Svi kazališni likovi se zapravo natječu za pažnju i prijateljstvo jer im upravo publika pomaže da budu živi, da se što bolje izraze, da budu bliski… Oni nestrpljivo čekaju priliku i svakog časa mogu uskočiti u vaše uspomene. Pa dajmo im tu priliku!

Hrvatsku poruku uz Svjetski dan lutkarstva ove je godine napisao Abdulah Seferović, dugogodišnji novinar i estetičar lutkarstva iz Zadra. On podsjeća da Svjetski dan lutkarstva nije obična fešta na kojoj je dovoljno ispiti zdravicu za sve lutkofile, pobrati pljesak i – spustiti zastor. Kazališno jedinstvo pozornice i publike nije moguće ničim zamijeniti, tvrdi Seferović upozoravajući da u polumraku gledališta... odavno sjede gledatelji koji najviše vremena provode na videoigrama, mobilnim telefonima, internetu, e-pošti i facebooku. 

Međunarodnu poruku uz Svjetski dan lutkarstva napisao je argentinski maestro Eduardo Di Mauro. Kazalište TEMPO de Guanare i Latinoamerički lutkarski institut njegova su djela koja mogu poslužiti kao primjer lutkarima svijeta. Lutka nastaje iz igre – izvorne i iskonske umjetnosti, piše Di Mauro. On misli da se s temperamentom tisućljetne pučke umjetnosti najviše poistovjećuju adolescenti jer upravo oni imaju tu istu energiju koju obilježava izvjesna strastvena neodgovornost i obično otvoreno kažu ono što misle te upiru kažiprstom u ono što osuđuju i krive. Mladi danas lutkom progovaraju o nasilju, mafiji, alkoholizmu, korupciji, maloljetničkoj trudnoći, samoći i mnogim drugim tabu temama koje obrađuju s naivnošću i prezirom. Di Mauro poziva kazališne autore da se ugladaju na njih. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.