Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zasviraj u meh ili mijeh!

06.06.2014.

08:06

Autor: Branko Domac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Četvrtu godinu na otocima Cresu i Lošinju održat će se Festival meha. Tradicionalni puhački instrument svirat će se u subotu 7. lipnja u Nerezinama na Lošinju, a u nedjelju 8. lipnja u Orlecu na Cresu.

Neki kažu mijeh, a neki meh. Ustvari, razlike nema. Od mjesta do mjesta, pa čak i na istom otoku, ovaj instrument nosi razne nazive, objašnjava nam Dario Kučić iz folklornog društva Studneac iz Nerezina i jedan od rijetkih svirača meha. 

Festival mijeha utemeljen je prije četiri godine radi predstavljanja glazbene povijesti otočja Cres-Lošinj. Ova izuzetno atraktivna turistička manifestacije  izvrsna je prigoda za popularizaciju instrumenta, te druženje prijatelja svirača mijeha iz svih krajeva svijeta.

Oba dana program počinje u 18 sati, a organizatori iz folklornih društava Studenac i Orlec i ove godine skupili su desetak sudionika, a međunarodni karakter Festivalu dat će gosti iz Slovenije i Italije. Poslušajte što je o mehu i festivalu doznao Branko Domac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.