Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zavičajna srijeda: David Kabalin

26.03.2014.

10:19

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U suradnji s Katedrom čakavskog sabora Novljansko kolo Gradska knjižnica Rijeka je Zavičajnu srijedu posvetila pjesniku Davidu Daši Kabalinu. Program će, u Narodnoj čitaonici na Korzu, početi u 18 sati.

David Kabalin Vinodolski je hrvatski pjesnik, književnik i nekad istaknuti privrednik. Napisao je i objavio osamnaest knjiga pjesama i kraćih proznih djela, a pisao je mjesnim čakavskim narječjem Novog Vinodolskog. Tematizirao je tradiciju novljanskog zavičaja, te svakodnevni životi običaje naroda.

Ivan Matetić Ronjgov je 1954. godine uglazbio Kabalinovu pjesmu Mantinjada domaćemu kraju i ta pjesma nije ostala jedina uglazbljena. Bilo je njegovih pjesama na festivalu Melodije Istre i Kvarnera, primjerice Ognjišće u izvedbi Tonija Kljakovića, a pojedine skladbe su izvodile i klape. Pjesma Mornari što ju je uglazbio Ivan Dominis postala je mornaričkom himnom, a korištena je i kao špica za dugovječnu emisiju Hrvatskog radija Pomorska večer.

Danas će o Kabalinu govoriti književni kritičar Ljubomir Stefanović, predsjednik Katedre čakavskog sabora Novljansko kolo Miljenko Žanić, pjesnikovi sinovi Vanja i Miran Kabalin te Dašin prijatelj maestro Dušan Prašelj. Nastupit će i Krug pivača novljanskog kola i sopilaša KUD-a Ilija Dorčić Novi Vinodolski. Stihove Davida Kabalina govorit će Barbara Kalanj Butković i Dan Kabalin. Podsjećanje na Davida Kabalina pripremila je Tatjana Sandalj:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.