Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zoom Festival: Rijeka kao svjetski centar izvedbenih umjetnosti

01.09.2014.

12:54

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U svome petom izdanju, riječki Zoom festival postaje Zooming Fluid States na koji dolaze gosti iz svih dijelova svijeta, koji će predstaviti svoje poglede na izvedbene umjetnosti.

Ovogodišnje izdanje Zoom festivala povezano je s projektom Fluid States koji putem različitih događanja, konferencija i festivala sljedeće godine namjerava svijetu pokazati sve novosti u poimanju izvedbe. Zemlje sudionice okupljene su u klastere -  Panama, Etiopija, Indija, BiH, Bahami, Grčka, Sjeverni Atlantik, Rumunjska, Otočje Cook, Japan, Kanada, Australija, Filipini, Libanon.. Projekt organizira grupa Performance Studies International (Psi).

Rijeka je odabrana za nulto izdanje Psi #21 konferencije planirane za 2015. godinu, i upravo će Zooming Fluid States biti mjesto na kojem će se sažeti sve teme iz čitavog svijeta. Program je podijeljen na dvodnevni simpozij 4. i 5. rujna te niz performansa i umjetničkih instalacija koje će sudionici predstaviti u subotu od 18 sati na riječkom lukobranu.

Zajednička tema Psi konferencije jest metafora oceana. Svaka od zemalja sudionica predstavlja otok-lađu koja prenosi neki predmet bilo da je to slika, tekst, artefakt ili performans koji pristaje na drugim otocima-lađama koji ga onda integriraju u svoje svakodnevne aktivnosti.

Od ostalih događanja izdvajamo performativno kuhanje Krizna kuhinja (Cooking in crisis) u dvorani Filodrammatice u srijedu 3. rujna u 20 sati. Dijelom performans, a dijelom javno okupljanje, zamišljeno je kao zajednička večer kuhanja na kojoj prisutni raspravljaju o društvu i aktualnim problemima, a izvodi ga međunarodna četveročlana skupina Showcase Beat le Mot, koji su se Riječanima na lanjskom Zoomu predstavili projektom Alles.

Još jedna neobična priredba očekuje nas u petak u Cukarikafeu, gdje će od 22 sata biti Speech Karaoke, gdje se umjesto pjesama biraju poznati govori. Cijeli program i satnicu festivala pogledajte ovdje.

Otvorenje Zooming Fluid States Festivala je u srijedu u 18 sati predstavljanjem nove sezone riječkog HNK Ivana pl. Zajca uz gostujuće predavanje ravnateljice Psi grupe Bree Hadley koja će se osvrnuti na sustvaralačku ulogu gledatelja u suvremenom kazalištu.

Ovogodišnji Zoom Festival najavljuje Damir Mišković, voditelj udruge Drugo more koja organizira festival:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.