Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pozitivan duh Alide Delcaro: U životu ne vidim ništa crno

18.06.2017.

14:16

Autor: Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na nedavnom održanom Festivalu neizdanih skladbi Dimela cantando (Reci mi to pjevajući) organiziranog u sklopu Festivala istromletačkog narječja, Riječanka Alida Delcaro osvojila je posebnu nagradu žirija za izvedbu pjesme „La dela Nina“. Bio je to povod današnjem „obedu“ kod Maria Lipovšeka.

„Jedna od najvedrijih duša koju ja poznajem, uvijek se trudi s osmjehom dočekati ljude“. Tim je riječima naš Mario opisao svoju današnju gošću, Alidu Delcaro, umirovljenu glumicu Talijanske drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke, koja je nakon 33 godine provedene u tom ansamblu 2015. godine otišla u mirovinu.   

Alida ne miruje. Prije nekoliko dana sudjelovala je na Festivalu neizdanih skladbi Dimela cantando (Reci mi to pjevajući) održanog u Muggiji (Milje), Kopru i Bujama. Dobila je posebnu nagradu žirija za pjesmu La dela Nina (autori teksta i glazbe su Rosanna Berne' i Edi Acquavita). Nagrađen je još jedan Riječanin, Bruno Nacinovich za izvedbu pjesme Non xe bon el maton. Alidi je to bio prvi festival na kojemu je sudjelovala, iako iza sebe ima dugogodišnju pjevačku karijeru. Naime, ta vedra i pozivitna umjetnica dugi niz godina pjevala je na nekadašnjim najrenomiranijim terasama hotela u Poreču, Novigradu, Umagu, Ljubljani, Cavtatu, Portorožu. 

Oduvijek je voljela pjevati. Potječe iz obitelji koja se bavila glazbom. Tata je svirao trubu a mama je pjevala. Glumom se počela baviti u svojoj 33. godini života. "Do tada sam bila profesionalna pjevačica. Primila me Margherita Gilić, tadašnja ravnateljica Talijanske drame. U tom sam ansamblu provela 33 godine" kaže Alida. 

"Otišla sam u mirovinu 2015. godine kada sam imala priliku glumiti u predstavi posvećenoj meni, Una vita da cantare /Otpjevani život. Autorica teksta je Rosanna Bubola. To je glazbeno putovanje moga života", kaže Alida koja tijekom današnjeg obeda se prisjeća svoga djetinjstva, ali i početaka kao pjevačica i glumica. 

Poslušajte razgovor:   

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.