Hrvatski radio

Radio Rijeka

Borbu protiv komaraca treba planirati na vrijeme

10.04.2023.

16:28

Autor: Tatjana Sandalj

Globalno zatopljenje i komarci

Globalno zatopljenje i komarci

Foto: ilustracija / Shutterstock

Vjerovali ili ne, osim što je dosadan, komarac je ubojita zvijer. Potvrđuju to brojevi što ih u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji bilježe među preminulima u jednoj godini od bolesti što ih prenose baš komarci.   

Još su nam u sjećanju svježe priče koje je izazvala pojava tigrastog komarca u našim krajevima, a takvih bi priča uskoro moglo biti još. Klimatske promjene, naime, dovode do migracija vrsta, pa se sele i druge vrste komaraca. A s njima se šire i područja na koje prenose bolesti.


Naučili smo, ili još učimo, koliko je malo vode potrebno da se izlegu čitave kolonije tih malih napasnika. Tek ćemo učiti kako će klimatske promjene i globalno zatopljenje mijenjati njihove cikluse razmnožavanja. I morat ćemo učiti brzo, jer ćemo samo tako moći na vrijeme djelovati. 


Odjel za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka i Institut Ruđer Bošković iz Zagreba provode projekt "Prilagodba mjera kontrole populacije komaraca klimatskim promjenama u Hrvatskoj", a rezultat predstavljaju jedinicama lokalnih uprava i samouprava, nastavnim zavodima za javno zdravstvo i tvrtkama koje se bave dezinsekcijom te svima zainteresiranima po Hrvatskoj.


Izradili su matematički model dinamike razvoja populacije komaraca koji omogućava predviđanje razvojnih stadija komaraca i njihova širenja u prostoru za svaki dan u godini. Takva predviđanja pridonijet će da oni koji obavljaju zaprašivanje protiv komaraca čine to baš onda kada je najefikasnije na nekom području, a to bi trebalo dovesti do kvalitetne kontrole populacije komaraca i smanjenja troškova zaprašivanja. 


Riječ je o aplikaciji koja koristi umjetnu inteligenciju da bi, iz podataka koji se u nju unose, sama učila i nadograđivala sustave predviđanja.


Znanstveno-istraživački multidisciplinarni projekt razvijen je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Dok tkogod u Hrvatskoj ne pronađe način da aplikacija bude upotrijebljena, slušamo kako o komarcima, klimatskim promjenama i radu na projektu govore njegov voditelj ekotoksikolog i biostatističar dr.sc. Branimir Hackenberger Kukuzović iz Osijeka i dr.sc. Tin Klanjšček iz Zagreba: 

Akademskih kvarat ure: Kontrola komaraca i klimatske promjene

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.