Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival znanosti u Dječjoj kući: jer znanost od malih nogu je bolja budućnost za sve nas

27.04.2022.

17:54

Autor: Tatjana Sandalj

Otvorenje Festivala znanosti Rijeka 2022

Otvorenje Festivala znanosti Rijeka 2022

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Festival znanosti živi Rijeku i živi riječko sveučilište, zato svi, o dvadesetoj obljetnici, žele da festival zadrži poziciju lidera u popularizaciji znanosti i u godinama koje dolaze. 

U Dječjoj kući gdje se događaju poslijepodnevna javna predavanja za odrasle, u istom terminu s tri radionice za najmlađe, čime je program doista postao obiteljski. Na popisu je više od 200 događanja na 25 lokacija, pa ako već niste odabrali nešto, imate vremena do 7. svibnja. 


Također, osim uživo, javna predavanja možete pratiti u izravnom prijenosu ili kasnije pogledati kao snimku na YouTube kanalu riječkog festivala. 


Festival se organizira u dvadesetak mjesta u Hrvatskoj, a u Rijeci su Udruga Zlatni rez, njihovi partneri i podupiratelji pripremili više od 200 programa za publiku svih uzrasta, na 25 lokacija, od 2. do 7. svibnja.


Festival znanosti bit će na riječkom Korzu svakoga dana, ali i u Kampusu, primjerice u utorak za kada su pedesetak programa pripremili Fakultet za matematiku, Fakultet za fiziku, Fakultet informatike i digitalnih tehnologija te Odjel za biotehnologiju. Bit će to deseti dan otvorenih vrata u zgradi odjela.


Ovog utorka bit će dan posvećen riječkom Prirodoslovnom muzeju, a svoje mjesto ćete također morati potražiti u Dječjoj kući, kamo je muzej privremeno preselio predavanja i radionice. Javna predavanja će u Dječjoj kući biti i u četvrtak, a posvećena su pandemijskim iskustvima. 


Međutim, u četvrtak vas, prema već godinama ustaljenom rasporedu, očekuju i u Astronomskom centru u Rijeci gdje će se, između ostaloga, govoriti o svemirskom pravu.  


Program završava u subotu 7. svibnja prijepodnevnim obiteljskim programom potrage za blagom po kampusu riječkog sveučilišta, što je još jedna novost ovogodišnjeg Festivala znanosti u Rijeci. 


Na popisu sudionika brojna su imena koja ste voljeli slušati tijekom ovih 20 festivalskih godina, a sve ih možete otkriti iščitavajući programski letak do kojeg možete doći na festivalskom štandu na riječkom Korzu, na internetskoj stranici festivala, na Facebook profilu riječkog FZ-a ili u privitku na kraju ovog teksta. 


O riječkom programu FZ-a više su nam govorile predsjednica organizacijskog odbora Vedrana Mikulić Crnković i Željka Modrić Surina, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja u Rijeci u Akademskih kvarat ure, a prvog festivalskog dana govorilo se o značenju popularizacije znanosti jučer danas i sutra, poslušajte:

Dvadeset godina popularijacije znanosti, gdje smo sad i što dalje:

 Otvorenje Festivala znanosti

Otvorenje Festivala znanosti

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.