Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako educirati i zaposliti osobe s invaliditetom u turizmu?

29.11.2022.

11:53

Autor: Tatjana Sandalj

Malo je zapošljavanja osoba s invaliditetom

Malo je zapošljavanja osoba s invaliditetom

Foto: - / -

U projektu EDUKOSI.TURIZAM - edukacije za osobe s invaliditetom u turizmu 110 nezaposlenih osoba s invaliditetom ima priliku završiti program obrazovanja za poslove online prodaje i digitalnog marketinga. Riječ je o području koje raste kao suvremeni trend u turističkoj privredi.  

Cilj je osnažiti osobe s invaliditetom i pripremiti ih za bolje i lakše zapošljavanje. Dakle, 110 nezaposlenih osoba s invaliditetom moći će pohađati dvadeset besplatnih radionica na kojima će naučiti različite vještine: od toga kako se istaknuti pišući životopis i molbu za posao, preko asertivne komunikacije i kreativnog rješavanja problema do, primjerice, upravljanja financijama i prodajnih vještina za početnike. 


12 osoba s invaliditetom dobit će mogućnost da završe program obrazovanja za poslove online prodaje i digitalnog marketinga.


Informacije o projektu osobe s invaliditetom mogu potražiti u udrugama, a mogu se i izravno javiti na karlo@dante-ri.hr ili na 091 579 20 17.


U projektu je i niz aktivnosti, okrugli stolovi i informativna predavanja, namijenjenih poslodavcima, a na kojima će se afirmirati zapošljavanje osoba s invaliditetom i upoznati poslodavce s životom i potrebama osoba s invaliditetom. 


Cilj je i pokrenuti digitalnu platformu www.burzaradaosi.com koja će povezati potrebe osoba s invaliditetom i poslodavaca koji ih stvarno žele zaposliti. Jer, iako postoji zakonska obveza zapošljavanja osoba s invaliditetom, poslodavcima je izgleda još uvijek lakše platiti kaznu nego stvarno zaposliti takvu osobu. 


Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj 12,4 posto od ukupnog broja stanovnika ima neki oblik invaliditeta. 


Projekt su pokrenuli Ustanova za obrazovanje odraslih Dante iz Rijeke i partneri: Pučko otvoreno učilište Poreč, Društvo invalida Poreč, Društvo za istraživanje i potporu Rijeka i Polidor kamp. Dvadeset mjeseci provedbe projekta potpuno je financirano sredstvima Europskog socijalnog fonda s 1.240.441,74 kune. 


O konkretnom projektu pomoći osobama s invaliditetom Josipu Krmpotiću je u programu Radio Rijeke više ispričao Andrej Marušić iz Dantea, poslušajte:

O projektu EDUKOSI.TURIZAM

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.