Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi hrvatski poslijediplomski studij medijske pismenosti u Rijeci!

28.05.2023.

12:00

Autor: Hina

ilustracija medijske pismenosti

ilustracija medijske pismenosti

Foto: - / pixabay

Filozofski fakultet u Rijeci u akademskoj 2023./2024. planira pokrenuti specijalistički poslijediplomski studij medijske pismenosti od četiri semestra koji nosi 120 ECTS bodova i nakon kojeg bi planiranih 40 polaznika steklo naziv specijalist medijske pismenosti.

Studij je nastao u suradnji Katedre za interdisciplinarnu filologiju Odsjeka za kroatistiku i Riječke stilističke škole, istraživačko-edukativnoga centra pri Filozofskom fakultetu. 

Izravna motivacija za poslijediplomski specijalistički studij medijske pismenosti jest i činjenica da je medijska pismenost dio kurikula predmeta Hrvatski jezik u osnovnim i srednjim školama, ali je edukacija nastavnika u tom smislu nedostatna, ili barem nedovoljno sustavna i sveobuhvatna da bi slijedila brze i radikalne promjene medijske stvarnosti.

Cecilija Jurčić Katunar s Filozofskoga fakulteta u Rijeci

Dodala je i kako je studij primarno namijenjen edukatorima svih razina, ali i brojnim drugim profesijama na koje se može skladno nadograditi - od nastavničke do novinarske; od PR-a do upravljanja te da može unaprijediti radne učinke zaposlenih u brojnim sektorima uključivši školstvo, reklamnu industriju, turizam, marketing, upravljanje ljudskim resursima i, primjerice, u udrugama civilnoga društva.

Konkretan rad na programu studija započeo je prije pola godine i gotovo je dovršen te vjerujemo kako će studij biti u ponudi od iduće akademske 2023./24. godine. Planira se 40-ak polaznika, a predavači su profesori s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, najviše s Odsjeka za kroatistiku, ali i s Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci

Cecilija Jurčić Katunar

Upravo u cilju borbe protiv dezinformacija, s riječkog Filozofskog fakulteta ocijenili su i projekt uspostave provjere točnosti informacija (fact-checking) i uspostavu mreže fact-checkera koji provode Ministarstvo kulture i medija i Agencija za elektroničke medije.


Specijalistički poslijediplomski studij medijske pismenosti (Pisanje, čitanje, govorenje i razumijevanje zbilje u eri novih medija) u Rijeci je bio najavljen u sklopu završne konferencije ovogodišnjih šestih Dana medijske pismenosti koje su organizirali Agencija za elektroničke medije i UNICEF. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.