Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki primjer rodne ravnopravnosti u "klasično muškom" području

08.03.2023.

13:07

Autor: Tatjana Sandalj, Olivera Vinković

Riječke fizičarke: Rajka Jurdana Šepić, Ivana Jelovica Badovinac i Dijana Dominis Prester

Riječke fizičarke: Rajka Jurdana Šepić, Ivana Jelovica Badovinac i Dijana Dominis Prester

Foto: - / privatni arhiv

Sveučilište u Rijeci ima jake žene koje radom, djelovanjem, pa i samim postojanjem mijenjaju svijet i pri tom sjajno surađuju s kolegama. Sjajan primer su jake žene iz STEM područja, s Fakulteta za fiziku Sveučilšta u Rijeci.

Mi se borimo! To nije dan u kojem se čestita ženi jer se rodila kao žena. To bi bilo kao da čestitamo nekome zato što se rodio s plavim očima. To je dan onih koje su se borile za ženska prava!

Rajka Jurdana Šepić

Kroz vrijeme, mnoge su se promjene dogodile u korist žena, ali tek smo zagrebli po površini. Razlike u plaćama, u položaju u društu... posebno odnos muškarca prema ženema, nije baš sjajan. Ipak, uzrečica "čast iznimkama" sve više gubi na jačini, jer naši dečki postaju sve svjesniji potrebe za rodnom jednakošću. 


Jedan od razloga zašto se dr. Dijana Dominis Prester iz inozemstva vratila baš u Rijeku bio je taj što je znala da su na riječkom sveučilištu žene u fizici ravnopravne s muškarcima. Rad na tom fakultetu je sjajan primjer posla temeljenog na suradnji, kaže. 


Voditeljica doktorskog studija Fizika u Rijeci, Dominis Prester radila je u Njemačkoj, Japanu i nekim drugim zemljama gdje su žene u fizici rijetkost. U Japanu je, primjerice, bila jedina profesorica među kolegama. 


Na riječkom fakultetu je 60 posto fizičarki, na vodećim su funkcijama i zvanjima, a i 60 posto je studentica. Ne vidi se da je fizika područje za muškarce, kaže dekanica Fakulteta za fiziku dr. Rajka Jurdana Šepić dodajući da se nije srela s rodnim stereotipima.

Sva ravnopravnost žena je pitanje toga koliko ima jaslica, koliko ima vrtića, koliko ima podrške ženi da ona može ostvariti ravnopravnost i ako napravi tu jednu pauzu u životu koja je nužna.

Rajka Jurdana Šepić

Centar za mikro i nano znanosti i tehnologije riječkog sveučilišta je institucija koje je interdisciplinarna, okuplja znanstvenike s cijelog sveučilišta u devet laboratorija, a vodi ga dr. Ivana Jelovica Badovinac, prodekanica Fakulteta za Fiziku. 


"Mislim da se dobro nadopunjujemo", govori Jelovica Badovinac: "Mi smo smo možda pedantnije i temeljitije, a oni imaju više hrabrosti i energije uskočiti u nešto prije nego što su do kraja promislili, ali na kraju imamo dobre rezultate!" 


Čak ni razlika u plaćama o kakvoj govorimo na svjetskoj razini, na riječkoj fizici nije uočljiva, obzirom na znanstvena i napredovanja žena u hijerarhiji, potvrdila je Jurdana Šepić. Najveći problem je u tome da društvo ne pruža dovoljnu potporu ženama u njihovoj biološkoj funkciji koja je nezamjenjiva.


Stoga borbu treba nastaviti svakog dana, govore tri fizičarke u razgovoru s Oliverom Vinković što ga možete poslušati u nastavku:

Jake STEM žene s riječke fizike:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Tris

Tri aktualne teme tjedna, tri gosta i tri njihove glazbene želje. Budite uz Nevu Funčić svake srijede u 9:20 i doznajte što o najnovijim događajima kod nas i u svijetu misle njihovi akteri ili komentatori društvenih zbivanja!

Poslušajte u Slušaonici