Hrvatski radio

Radio Rijeka

Upoznajte demenciju, upoznajte Alzheimer! PGŽ: svake godine 500 novooboljelih!

21.09.2022.

12:13

Autor: Radio Rijeka

Živjeti s Alzheimerom, ulomak plakata

Živjeti s Alzheimerom, ulomak plakata

Foto: - / KBC Rijeka

Svjetski dan Alzheimerove bolesti je 21. rujna. Alzheimerova bolest je najčešća demencija te predstavlja pandemiju današnjice. Svakih sedam sekundi od te bolesti u svijetu oboli jedna osoba, a u Primorsko-goranskoj županiji je svake godine 500 novooboljelih.

Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka, u suradnji s Gradom Rijekom, i ove se godine pridružila obilježavanju toga dana pod motom: Upoznajte demenciju, upoznajte Alzheimer.


U srijedu 21. rujna u 15 sati u riječkoj Gradskoj vijećnici prigodna predavanja održat će predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka dr. Vladimira Vuletić, dr. Valentino Rački s iste klinike i Ines Torić sa Zavoda za kliničku psihologiju KBC-a Rijeka. Teme su: Centar za kognitivnu neurologiju Klinike za neurologiju, Rana dijegnoza Alzheimerove bolesti i psihološka potpora kod Alzheimerova bolesti.


Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će do 2050. godine u svijetu biti 100 milijuna osoba s demencijom te napominje kako farmaceutska industrija ubrzano radi na pronalasku mogućeg lijeka za bolest. 


U Hrvatskoj, procjenjuje se, ima 120.000 oboljelih. Prema statističkim procjenama prevalencije od svih demencija, u populaciji PGŽ je oko 3550 dementno oboljelih, a svake godine oboli oko 800 novih osoba. U tom broju, oboljelih od Alzheimerove bolesti je oko 2000 bolesnih i oko 500 novooboljelih godišnje u PGŽ.


Glavni simptomi te bolesti su gubitak pamćenja, poremećaj mišljenja, promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika koji onemogućavaju izvršavanje svakodnevnih aktivnosti. Ranije prepoznavanje i liječenje Alzheimerove demencije usporava tijek bolesti te poboljšava kvalitetu života. 


Unatoč brojnim novim spoznajama, još uvijek nije rasvijetljen uzrok nastanka te bolesti, nije nam poznata adekvatna prevencija, a postojeće liječenje još uvijek je samo simptomatsko tj. još nema lijeka koji može zaustaviti bolest.


Bolest se javlja najčešće poslije 65. godina života dok familijarni oblici i prije 60 godina. Demencija utječe na mnoge aspekte života oboljele osobe kao i osoba koje ju okružuju, a posebice onih koji ih iz dana u dan njeguju. 


Demencije postaju javnozdravstveni problem i očekuje se udvostručenje bolesnih u sljedećih 20 godina. Samo rana dijagnoza, pravovaljana skrb i liječenje poboljšava kvalitetu života svih dionika, a društvenoj zajednici velike uštede, naglasila je dr. Vuletić i u razgovoru za Radio Rijeku, poslušajte:

Vladimira Vuletić uz Svjetski dan Alzheimerove bolesti

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.