Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatska i riječka gimnastika: 110 godina tradicije

06.11.2014.

07:26

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski gimnastički savez ima 110 godina. I gimnastika u Rijeci bilježi tradiciju dugu 110 godina. Krasan jubilej, pa ste stoga u danas od 13 sati pozvani u Hrvatsku čitaonicu na Trsatu. Slavit će se i razmišljati o budućnosti gimnastike.

Rijeka je domaćin središnjoj gimnastičkoj proslavi, u vremenu u kojem hrvatski gimnastičari postižu svjetski vrijedne rezultate. Svečana sjednica bit će na Trsatu jer je 6. studenoga 1904. upravo u Hrvatskoj čitaonici na Trsatu utemeljen Hrvatski sokolski savez.

Inače bogata povijest gimnastike u Rijeci kaže da je davne 1854. godine, prije 160 godina, u današnjoj Riječkoj gimnaziji uvedena, kao fakultativni predmet, gimnastika. Prezimena Možnik, Ude, Kolman ili naša riječka: Kaić, Pošćič, Vrsalović, Jovičić... i neka se niz ne prekida.

U Rijeci djeluju dva kluba: Rijeka i Vita, a uz malo bolje uvjete rada realno bi bilo očekivati i rezultate bolje od dosad postignutih. 

Uz čestitke svima, priču o prvih 110 godina gimnastike, jednog od bazičnih sportova, u razgovoru s Miroslavom Pavlovićem, tajnikom i jednim od trenera u Gimnastičkom klubu "Rijeka", pripremio je Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.