Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jupiler Pro primamljivija od HNL-a

30.08.2014.

21:04

Autor: Korado Vujnović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U borbi za prvoklasnim veznim igračem belgijska je momčad odnijela pobjedu. I to zahvaljujući isključivo atraktivnijoj domaćoj ligi.

Posljednjih dana prijelaznog roka na Kantridi je vrlo živo. Tema svakodnevnih razgovara u trokutu predsjednik - sportski direktor - trener je znana. No konkretna imena su nepoznanica. Neslužbeno se ponešto i može doznati pa tako i jučer objavljena informacija kako su na Kantridi u ozbiljnim pregovorima s igračem jednog velikog europskog kluba. Riječ je bila o Kameruncu Eyongu Enohu, članu nizozemskog Ajaxa, koji je na proteklom Svjetskom prvenstvu odigrao svih 270 minuta za svoju reprezentaciju. Riječ je "bila", jer su prije nekoliko sati belgijski mediji objavili kako je Enoh novi član Standarda iz Liegea i 18. rujna će na stadionu Maurice Dufrasne biti na "krivoj" strani.

Još jednom na Kantridi nisu mogli savladati podozrivost kvalitetnih stranih igrača prema HNL-u. Novac odavno podno stijena nije problem, ali očito ne može nadomjestiti čari igranja pred praznom Kranjčevićevom, Maksimirom, Parkom mladeži ili Sigetom. Niti u ovom slučaju novac nije bio kamen spoticanja, Enoh je bio u završnim pregovorima s Bijelima. Sve dok se nije pojavio Standard, sudionik Jupiler Pro lige, daleko atraktivnije od HNL-a. Nije Enoh prvi, a nažalost niti posljednji ovakav slučaj.

Problem je to s kojim će se na Kantridi susretati i u budućnosti, a koji je još izraženiji primjerice u Tiraspolu. Ponuđen je Bijelima u četvrtak nakon utakmice Brazilac Olimpio koji je u Sheriff pristigao ovoga ljeta iz Vitorije Guimaraes za velike novce. Neto plaća mu je oko 500-tinjak tisuća USD, oko osam puta veća nego je bila u portugalskom klubu. Skupo za igranje moldavske lige.

U Rijeci, razumljivo, ne žele slijediti taj primjer i razbacivati se Eurima kao pijani milijunaši. A za razuman postotak veća plaća nije, i još dugo neće biti, dovoljan mamac za dolazak u HNL igračima sposobnima igrati ozbiljan nogomet.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.